U susedov - kam na výlet

Hlavná sezóna na zámku Schloss Hof: Užite si veľkonočné trhy aj novú výstavu o cisárskych svadbách

Hlavná sezóna na zámku
2024-03-06 10:00:00

Nádherný klenot cisárskeho dedičstva, zámok Schloss Hof otvára svoju veľkolepú hlavnú sezónu 9. marca 2024. Jedinečný komplex budov s luxusne zariadenými zámockými komnatami, barokovými záhradami a rozsiahlym statkom na ploche takmer 70 hektárov, tvorí umelecký celok a pozýva na nezabudnuteľnú cestu časom. viac »

Narodil sa v pivovare, zomrel v blázinci: Hudobný génius Smetana preslávil Česko po celom svete

Narodil sa v pivovare,
2024-03-02 00:00:00

Kde sa pivo varí, tam sa dobre darí, vraví známe úslovie a presne takto sa zadarilo v rodine Františka Smetanu, sládka a správcu zámockého pivovaru v Litomyšli. František si v roku 1823 od Valdštejnov –Vartenberkov prenajal panský pivovar, ktorý úspešne riadil. Keď mu jeho tretia manželka Barbora Smetanová povila 2. marca 1824 vytúženého syna Bedřicha (vtedy ešte zapísaný v matrike po nemecky ako Fridrich), bola to radosť preveľká. viac »

Najromantickejší Valentín je vo Viedni: Príďte si po Bozk do Belvedéru, je úplne zadarmo

Najromantickejší Valentín je vo
2024-02-13 16:00:00

Rozmýšľate, čím by ste vašu drahú polovičku vo sviatok všetkých zamilovaných prekvapili? Ak ste vyčerpali všetky nápady a chcete na poslednú chvíľu urobiť romantický dojem, máme pre vás skvelý tip. V stredu 14. februára na svätého Valentína si môžete spraviť romantický výlet do Viedne a v tamojšom Belvedéri si prísť po Klimtov Bozk. viac »

Mariazell je najznámejším pútnickým miestom v Rakúsku, nadchne však aj neveriacich

Mariazell je najznámejším pútnickým
2024-02-11 00:00:00

Mariazell v náručí Štajerských Álp je najobľúbenejším cieľom pútnikov z Rakúska, ale aj okolitých krajín. Veriaci si od tunajšej sochy Panny Márie sľubujú zázraky, domáci si však vytrpeli svoje. viac »

Maďarsko je krajinou termálovnych kúpeľov: V Miškovci si ich užijete v jaskyni aj virtuálnej realite

Maďarsko je krajinou termálovnych
2024-02-04 00:00:00

Miškovec sa preslávil vďaka jaskynným kúpeľom. Termálnych prameňov je v Maďarsku mnoho, ale okúpať sa na takomto výnimočnom mieste zlákalo už mnohých cestovateľov. To má však za následok, že niekedy je táto známa atrakcia až preplnená, preto vás určite potešia aj naše ďalšie tipy na unikátne vodné radovánky. viac »

Kone ťahajúce drožky vo Viedni dostanú podkovy z plastu, aby sa neničili vozovky

Kone ťahajúce drožky vo
2024-02-03 16:00:00

Prevádzkovatelia slávnych viedenských drožiek budú môcť koňom namiesto doteraz používaných kovových podkov nechať dávať podkovy vyrobené z plastu. Mesto si od toho sľubuje, že konské kopytá nebudú tak opotrebovávať povrch ulíc, píše agentúra APA. viac »

Všetky chute sveta: Pripravte si s nami 3 rakúske polievky, ktoré poriadne zahrejú

Všetky chute sveta: Pripravte
2024-02-03 00:00:00

K cestovaniu patrí aj ochutnávanie miestnych špecialít. Rakúsko sa spája najmä s viedenským rezňom a Sacherovou tortou, po zimnom dni strávenom pri športových aktivitách však najlepšie zohreje chutná horúca polievka. Pripravte ju s nami podľa pôvodného receptu. viac »

V Salzburgu začína festival Mozartov týždeň, tento rok sa venuje aj Salierimu

V Salzburgu začína festival
2024-01-23 16:00:00

Dnes bude v Salzburgu zahájený tradičný festival Mozartov týždeň, ktorý tento rok potrvá až do 4.2.2024. Stredobodom festivalu zostáva naďalej Mozart a jeho dielo, ale pripájajú sa k nemu aj ďalší velikáni vtedajšej doby pre dokreslenie kontextu Mozartovho diela. Tohtoročný ročník sa zameria na Antonia Salieriho, známu postavu z Mozartovho príbehu. viac »

Praha zmení podobu: Ikonické miesto prejde obrovskou rekonštrukciou, máme návrhy

Praha zmení podobu: Ikonické
2024-01-13 13:30:00

Pred pražskou hlavnou stanicou vznikne drevená strešná konštrukcia, ktorá prepojí odbavovaciu halu, Vrchlického sady a plánovanú novú električkovú zastávku. Počíta s tým návrh, ktorý uspel v súťaži na podobu úprav stanice a jej okolia. S jeho realizovaním by sa malo začať v roku 2028 a podľa odhadu vyjde asi na dve miliardy korún. viac »

Lyžovačka v Poľsku sa oplatí: Toto sú najlepšie zimné strediská a ich ceny

Lyžovačka v Poľsku sa
2024-01-11 00:00:00

Omrzela vás už lyžovačka na Slovensku? Vyskúšajte niektorý z poľských zimných rezortov. Väčšina z nich sa nachádza v blízkosti našich spoločných hraníc a ich návštevu navyše môžete spojiť so spoznávaním zaujímavých miest. viac »

Najdlhšia sánkarská dráha sveta je v Rakúsku, dole posvištíte až 14 kilometrov!

Najdlhšia sánkarská dráha sveta
2024-01-02 13:30:00

K najzábavnejším zimným aktivitám malých i veľkých patrí nepochybne sánkovanie. Zabudnite však na obyčajné kopčeky a pripravte sa na poriadny adrenalín. Na týchto miestach budete svišťať dlho a rýchlo! viac »

České vianočné ozdoby zdobia príbytky kráľov i prezidentov, nazreli sme do ich výroby

České vianočné ozdoby zdobia
2023-12-29 10:25:00

České sklárstvo je vo svete pojmom a nie nadarmo sa začiatkom decembra toto ťažké a pritom krásne remeslo zaradilo na prestížny zoznam Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Medzi najznámejšie výrobky českých sklárov patria aj vianočné ozdoby, ktoré skrášľujú vianočné stromčeky po celom svete. viac »

Skutočná Sissi: Cisárovná ľudských sŕdc mala od romantickej hrdinky ďaleko

Skutočná Sissi: Cisárovná ľudských
2023-12-26 14:00:00

Keď sa Mníchovčanka Alžbeta vydala v roku 1854 z rodného Wittelsbachu za cisára Františka Jozefa I., neuvedomovala si, aký to bude mať vplyv na jej život. „Prebudila som sa vo väzení a putá sú na mojich rukách. A moja túžba je stále silnejšia. A sloboda! Ty mne odvrátená!“ viac »

Medvedie Vianoce aj Advent s vôňou perníka: Takýto koniec roka zažijete len v Česku

Medvedie Vianoce aj Advent
2023-12-22 12:00:00

Tie najnavštevovanejšie vianočné trhy u našich českých susedov sú samozrejme tie v Prahe a Brne. Moravská metropola si dokonca za svoju jedinečnú vianočnú atmosféru a vianočné trhy vyslúžila titul Európske hlavné mesto Vianoc. Ale aj menšie české a moravské mestá majú vianočné trhy, ktoré s ich čarokrásnym koloritom zanechajú v návštevníkoch kus vianočnej nálady. Poďte sa s nami pozrieť na adventnú atmosféru do rozprávkového Českého Krumlova a perníkom prevoňaných Pardubíc. viac »

Fotoreportáž z adventného Miškovca: Krajšiu vianočnú električku v Európe neuvidíte!

Fotoreportáž z adventného Miškovca:
2023-12-19 07:01:00

Výlet či dovolenka v Miškovci sa Slovákom spája najmä s jaskynnými kúpeľmi. Nás však do tohto mesta zlákali adventné trhy. V týchto dňoch tam totiž premáva tá najkrajšia vianočná električka v Európe! viac »


<< Predchádzajúci 1 2 3 4 5 Nasledujúci >>
Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa