Benátky začali vyberať poplatok za vstup: Domáci sa búria

2024-04-26 00:00:00 |   |    | 

Talianske Benátky včera ráno začali vyberať poplatok päť eur za vstup do mesta od návštevníkov, ktorí tu neprenocujú a strávia len pár hodín. Cieľom opatrenia, ktoré bude platiť len vo vybrané dni, je podľa radnice zmiernenie dopadov nadmerného turizmu. Časť obyvateľov mesta to však nepovažuje za vhodné riešenie a má za to, že predovšetkým treba zaručiť dostupné bývanie. Opatrenie počíta s množstvom výnimiek, a tak dnes poplatok musel uhradiť len asi každý deviaty návštevník.



 

Tento rok chce mesto poplatok vyberať po 29 dní, a to od včerajška do nedele 5. mája, a potom prakticky všetky víkendy do polovice júla. V testovacej fáze sa bude platiť vždy medzi 08:30 a 16:00.

Radnica pritom zapísanie do online systému požaduje aj od návštevníkov, ktorí využijú niektorú z výnimiek pre bezplatný vstup. Tie sa vzťahujú napríklad na miestnych obyvateľov, ľudí, ktorí v Benátkach pracujú, študentov alebo osoby mladšie ako 14 rokov.

Podľa denníka Corriere della Sera sa do včerajšieho poludnia zaregistrovalo pre vstup do mesta 100-tisíc ľudí. Z nich uhradilo vstupné okolo 11 500 ľudí; ide hlavne o turistov, ktorí sa v Benátkach neubytovali v hoteli či v inom registrovanom ubytovacom zariadení.

Na stanici svätej Lucie, kadiaľ do mesta prúdi mnoho turistov, vznikla nová pokladňa, ktorá má pomôcť ľuďom, ktorí o nové povinnosti nemajú tušenie. "Aký poplatok?", čudovala sa včera podľa denníka The Guardian napríklad americká turistka Elisabeth.

Ochotu uhradiť päť eur prejavila naopak Jana Plevová z Prahy. "Päť eur nie je na ochranu tejto krásy zas tak veľa," povedala denníku turistka z Česka, ktorá bola od platby nakoniec oslobodená, pretože je v meste ubytovaná.

Podľa radnice by poplatky mali odradiť jednorazových turistov. Predstavitelia mesta dokonca tvrdia, že Benátky budú spočiatku na poplatku prerábať. Kontroly budú náhodné, kontrolórov je podľa stanice Rai News šesť desiatok a môžu udeľovať pokuty vo výške 50 až 300 eur.

To, že by poplatok bol správnym riešením, si nemyslí vyše 300 ľudí, ktorí včera proti novému opatreniu protestovali. "Zavedenie vstupného nezníži ani o jedného počet turistov, ktorí prídu," povedal agentúre AP miestna aktivita Tommaso Cacciari.

Podľa ďalších účastníkov je kľúčové zaručiť dostupné bývanie. "Sme v meste, kde sa každý voľný byt stáva Airbnb a kde radnica môže regulovať prenájmy pre turistov, ale nerobí to," povedala AFP ďalšia benátska aktivistka Federica Toninellová.

Nadmerný turizmus podľa UNESCO Benátky ohrozuje. Po niekoľkých rokoch úrady obmedzili prevádzku veľkých výletných lodí, ktoré sa stali symbolom jednorazového masového turizmu a ktoré podľa niektorých expertov krehké mesto uprostred morskej lagúny ohrozovali vlnami, ktoré spôsobovali.

Podľa úradov navštívilo vlani Benátky okolo 20 miliónov ľudí, pričom asi polovica z nich tu prenocovala. V historickom centre mesta pritom trvalo žije iba asi 50.000 obyvateľov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa