Vodné kanály aj nádherné paláce: Treviso je malebnejšou verziou slávnych Benátok

2024-01-19 00:00:00 |   |    | 

Benátky sú prekrásnym mestom, užiť si ich v pokoji je však pri takom množstve turistov prakticky nemožné. My sme objavili ich malebného suseda, ktorý sa síce nemôže pýšiť toľkými nádhernými palácmi, atmosféra je tam však omnoho pokojnejšia, a tak ponúka úplne iné zážitky.



 

Malé Benátky

Hlavnou atrakciou Trevisa sú kanály, ktoré pretkávajú celé historické centrum, pripomínajúc tak slávne Benátky. Vznikli vďaka riekam Sile a Botteniga, ktorá sa ešte rozdeľuje do piatich kanálov. Vodné toky mali pre obyvateľov obrovský význam. Ani počas obliehania totiž vďaka nim netrpeli smädom či hladom a navyše mohli v prípade najväčšieho nebezpečenstva vypustiť vodu na polia za hradbami a znemožniť tak dobyvateľom prístup do mesta.

 

Prechádzka starými uličkami popri kanáloch

Okolo kanálov postupne vystavali obydlia a jednotlivé ulice prepojili pomocou kovaných mostov so zložitými zdobeniami. Niektorí domáci sa ešte aj dnes presúvajú po centre pomocou menších lodiek, ktoré im kotvia priamo pri domoch. V tejto časti mesta sa kedysi nachádzali aj viaceré vodné mlyny. Tie už v súčasnosti nie sú funkčné, ale mnoho kolies, ktoré ich poháňali, zostalo na rovnakom mieste a tvoria súčasť výzdoby exteriéru. Jeden z mála zachovaných mlynov nájdete v blízkosti rybieho trhu Pescheria.

 

Mestské hradby

V minulosti bolo Treviso pod správou Benátčanov. Tí sa postarali aj o vybudovanie mestských hradieb, ktoré vznikli na prelome 15. a 16. storočia. Až dodnes sa ich podarilo uchovať vo veľmi dobrom stave. Dlhé sú päť kilometrov a do centra sa dostanete cez niekoľko brán. Viaceré z nich vznikli len v priebehu posledných dvesto rokov. Museli tak urobiť kvôli zlepšeniu prístupnosti mesta, keďže sa tam kvôli modernizácii potrebovali dostať autami. Zachovať sa podarilo aj tri pôvodné brány, ktoré vynikajú pekným zdobením. Časť hradieb je prístupná pre verejnosť. Môžete si na ne vyjsť a pozrieť si odtiaľ historické budovy. Ich súčasťou je tiež niekoľko obranných veží, ktoré sa dnes využívajú na súkromné účely.

 

Rytierska lóža

Najzaujímavejšou budovou v Trevise je Rytierska lóža. Nachádza sa v blízkosti známeho Piazza dei Signori, kde ho postavili v roku 1276. Táto budova pôvodne slúžila pre šľachticov a vyššie postavených ľudí. Pravidelne sa tam stretávali na rokovania alebo na rôznych podujatiach. Rytierska lóža bola akousi demonštráciou moci, ktorou sa chceli ukázať pred inými mestami. Interiéru dominujú nádherné fresky, ktoré sú tam už od počiatku postavenia tejto stavby. Nachádzajú sa tiež na priečelí budovy. Dominantnou častou sú aj stĺpy, ktoré boli typické pre stavby z tejto éry.

 

Dominikánsky kostol svätého Mikuláša

Ďalšou obľúbenou pamiatkou je dominikánsky Kostol svätého Mikuláša z prelomu 13. a 14. storočia postavený v gotickom štýle. Z historického hľadiska je známy vďaka nezvyčajne riešenej drevenej streche, ktorú medzičasom reštaurovali, no napriek tomu sa jej snažili uchovať pôvodný charakter. V interiéri je viacero vzácnych malieb s duchovnou tematikou. Nachádza sa tu tiež pôvodný organ z 18. storočia či vzácne maľby od Tomassa da Modenu. Ten pripravil špeciálne na objednávku portréty štyridsiatich mníchov, ktorí v tej dobe žili v neďalekom kláštore. Zachytáva ich pri bežných činnostiach a pridáva k tomu aj kúsok humoru.

 

Fontána delle Tette

V centre mesta sa nachádza aj jedna kuriozita v podobe fontány delle Tette. V preklade jej názov znamená „fontána prsníkov“. Jej hlavnú časť tvorí socha nahej ženy, ktorá si drží rukami prsníky. Priamo z bradaviek vyteká voda a počas niektorých slávností dokonca víno. Pochopiteľne sa fontána stala veľmi obľúbenou zastávkou turistov, ktorí radi vyhľadávajú podobné bizarnosti. Originál pochádza zo 16. storočia, no kvôli zlému stavu ju museli kompletne renovovať.

 

Cintorín lodí

Treviso je pevne prepojené s riekou Sile, ktorá sa dnes mimo centra využíva najmä na rekreačné účely, no až do 70. rokov 20. storočia slúžila ako rušná dopravná tepna medzi Trevisom a Benátkami. Tovar prevážali v drevených lodiach s názvom „burcio“, ktoré neskôr ich majitelia jednoducho nechali pri brehu napospas osudu a v lokalite Casier asi šesť kilometrov od centra Trevisa tak vznikol cintorín lodí (Cimitero dei Burci) s naozaj výnimočnou atmosférou.

 

Svetoznáme značky

Hoci má Treviso len asi 80 tisíc obyvateľov, práve tu sídli niekoľko svetoznámych firiem, napríklad De'Longhi, Pinarello, Diadora či Lotto. Priamo z mesta pochádzajú súrodenci Benettonovci a len pár kilometrov od neho sa narodil aj Carlo Stefanel či M. M. Polegata, zakladateľ firmy Geox. Navštívte počas návštevy „Malých Benátok” sobotný trh pred bránou San Tomaso, kde sa vraj dajú zohnať luxusné kúsky z neďalekých tovární s malou chybičkou len za pár eur.

 

Domov preslávenej delikatesy

Treviso však nepreslávili len kanály či dizajn, ale aj gastronómia. Práve odtiaľto totiž pochádza svetoznámy dezert tiramisu. Na námestí Piazza Ancillotto v centre mesta môžete dodnes navštíviť reštauráciu Le Beccherie, kde túto pochúťku z piškót, kávy a mascarpone vytvorila pôvodná majiteľka Alba Campeolová. Jej definitívnu podobu predstavili v roku 1972 na Milánskom veľtrhu a dnes už slovo tiramisu patrí medzi päť najznámejších talianskych výrazov na svete!

 

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa