Taliansky CastelBrando - hrad s vlastnou lanovku aj najvyšším vianočným stromčekom v krajine

2023-12-22 00:00:00 |   |    | 

Ak sa niekedy počas svojej dovolenky v Taliansku zatúlate aj do kolísky obľúbeného prosecca medzi mestami Conegliano a Valdobbiadene, navštívte aj neďaleký zámocký hotel CastelBrando. Ponúka nádherné výhľady do okolia, zaujímavú expozíciu a navyše sa doň vyveziete lanovkou!



 

Vznikol na mieste bývalej pevnosti

CastelBrando na strategickom mieste v Alpách, kde kvôli ochrane hraníc postavili prvú pevnosť už Rimania v 1. storočí.  Najprv tam teda bývali vojaci a panstvo objavilo čaro tejto oblasti až podstatne neskôr. Najmä v 16. storočí pristúpili k rozširovaniu areálu, ktorý postupne premenili na jeden z najkrajších zámkov v Taliansku.

Vojenská minulosť ho symbolicky dostihla počas 1. svetovej vojny, keď tam zriadili nemocnicu pre ranených členov armády. Potom trvalo dlhší čas, kým sa podarilo jeho priestory aspoň čiastočne obnoviť. Nakoniec zámok v roku 1997 odkúpila investičná spoločnosť a premenila ho na luxusný hotel s kúpeľmi. Renovácia však prebiehala veľmi citlivo, pretože chceli zachovať všetky jeho historické črty.

 

Každá miestnosť s iným erbom

Panstvo využívalo hrad viac ako päť storočí. Vďaka tomu má veľmi pútavé dejiny, ktoré sa snažili premietnuť aj do zariaďovania hotelových izieb. Keďže dcéry bývalých majiteľov mali za manželov šľachticov z rôznych významných rodov, snažili sa na to upriamiť pozornosť. Do každej miestnosti preto dali erb inej famílie, aby tak podčiarkli ich košatý rodokmeň.

Zámok CastelBrando so sebou prináša aj mnoho tajomstiev. Medzi ne patrí množstvo tajných chodieb, ktoré sa tam nachádzajú. Niektoré využívalo služobníctvo na pohyb po areáli, ale väčšina z nich bola určená pre panstvo. A práve tie dodnes vedú až dole do mestečka, ktoré bolo takto nenápadne prepojené so zámkom.

 

Kúrenie ako v Ermitáži a kanalizácia od Rimanov

Vďaka výbornej polohe a jedinečnej klíme, ktorá prospievala citlivému zdraviu šľachticov, prichádzali do CastelBrando viacerí významní panovníci. Toto prostredie milovali a niektorí tam strávili aj niekoľko týždňov. Symbolicky sa tak využívalo ako ubytovacie zariadenie už v dávnej minulosti. Hotel je aj v súčasnosti vyhľadávaný medzi prominentmi a v roku 2009 sa tam konalo stretnutie G8.

Zaujímavosťou je, že až do dnešného dňa sa využíva ten istý kanalizačný systém, ktorý vymysleli a vybudovali ešte Rimania. Aj z tohto hľadiska sa stáva historickou cennosťou. Vykurovanie miestností zase fungovalo na rovnakom princípe, ako v minulosti používali v Ermitáži. V zámku uvidíte i niekoľko historických predmetov, z nich sú najväčšou kuriozitou predmety, ktoré sa používali na mučenie.

 

Najvyšší vianočný stromček v Taliansku

Pýchou tohto hotela je nielen samotný zámok, ale aj jeho záhrady. V súčasnosti sa ich priestor využíva na rôzne akcie. Najväčšou vzácnosťou je libanonský céder, ktorý je starý už niekoľko stoviek rokov. Pravidelne ho počas adventu zdobia ozdobami a svetlami a každoročne je tak najvyšším vianočným stromčekom v Taliansku.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa