Známe viedenské námestie zmenilo podobu: Na múr paláca pribudli portréty Navalného

2024-03-30 20:00:00 |   |    | 

Rodina Schwarzenbergovcov nechala na stenu svojho paláca v centre Viedne umiestniť portréty nedávno zosnulého ruského opozičníka Alexeja Navaľného. Pripomenula tiež, že už v roku 2022 zariadili, aby bol múr patriaci ku Schwarzenberskému palácu na znamenie solidarity s Ukrajinou napadnutou Ruskom nafarbený modrým a žltým pruhom.



 

Portréty od graffiti tvoriaceho umeleckého dua Joel Gamnou na okraji viedenského Schwarzenberského námestia od utorka pripomínajú politika, ktorý vo februári zomrel v ruskej trestaneckej kolónii za polárnym kruhom. "Pamätník pripomína obete diktatúry a pán Navaľnyj je zjavnou obeťou diktatúry," povedal APA Maximillian Schaffgotsch z Kniežacej rodinnej nadácie Schwarzenbergovcov.

Podnet na zhotovenie pamätného miesta vzišiel podľa Schaffgotscha od trojice iniciátorov - predsedníčka rakúskej liberálnej strany NEOS Beate Meinlovej-Reisingerovej, novinárov Hansa Rauschera a Johannesa Schwarzenberga, terajšej hlavy rodu.

Palais Schwarzenberg.jpg

Von <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Werckmeister" title="User:Werckmeister">Werckmeister</a> - <span class="int-own-work" lang="de">Eigenes Werk</span>, CC BY-SA 2.5, Link

 

Schaffgotsch zdôraznil, že portréty sú nepochybne aj v súlade s postojmi nedávno zosnulej hlavy kniežacej rodiny a českého ministra zahraničia Karla Schwarzenberga, ktorý sa podľa neho na rozdiel od mnohých iných vo svojom hodnotení terajšieho ruského vodcu nemýlil.

Umelecké duo Joel Gamnou zhotovilo na zákazku schwarzenberskej nadácie dva portréty ruského opozičného vodcu podľa fotografií z médií. Za stĺpmi sovietskeho Pamätníka hrdinov Červenej armády z roku 1945 je teraz možné vidieť Navaľného v obleku a kravate pri súdnom pojednávaní pred zhruba desiatimi rokmi a tiež vyobrazenie politika predvádzajúceho rukami symbol srdca.

Cez minulý víkend pritom bolo už druhýkrát zničené improvizované pietne miesto za Navaľného oproti ruskému veľvyslanectvu na viedenskej ulici Reisnerstrasse. Aktivisti z iniciatívy Russians against war tam podľa APA v posledných dňoch opäť priniesli kvety a na stavebný plot pripevnili plagáty. Súčasné pamätné miesto je však podľa APA výrazne skromnejšie ako tie predchádzajúce. Ich opakované odstránenie vyšetrujú rakúske úrady.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa