Ruska sa nakrútila pri pamätníku, hrozí jej až päť rokov za mrežami!

2024-02-15 09:00:00 |   |    | 

Súd vo Volgograde na juhu Ruska uvalil väzbu na Rusku (23) obvinenú z rehabilitácie nacizmu. Vlani v lete totiž blogerka Aljona Agafonovová nakrútila pri pamätníku stalingradskej bitky video, ktoré ju zachytávalo, ako napodobňuje siahanie na obnažené prsia pomníka zvečňujúceho Matku-vlasť a poskakuje po trávniku na hromadnom hrobe. Hneď po návrate zo zahraničia, kam utiekla pred stíhaním, ju policajti zadržali.



 

Žena sa dopustila "nemravného a cynického počínania, urážajúceho symbol vytrvalosti sovietskeho ľudu" počas druhej svetovej vojny, uviedol Vyšetrovací výbor Ruska (SKR), ktorý zohráva úlohu federálnej kriminálnej ústredne.

Osemdesiatpäť metrov vysoký pomník sa nachádza na kopci zvanom Mamajevova mohyla s výhľadom na Volgograd, ktorý sa počas vojny volal Stalingrad a kde sa odohrala jedna z najkrvavejších bitiek druhej svetovej vojny, zrejme rozhodujúca pre sovietske víťazstvo nad nacistickým Nemeckom. V bitke, ktorá trvala od augusta 1942 do februára 1943, prišlo o život viac ako milión sovietskych vojakov.

Ruský prezident Vladimír Putin prirovnáva vojnu, ktorú rozpútal proti Ukrajine, k situácii, ktorej Moskva čelila po vpáde nemeckých vojsk do Sovietskeho zväzu v roku 1941.

Rusko po invázii na Ukrajinu zakročilo proti opozícii a odlišne zmýšľajúcim občanom a tiež proti správaniu, ktoré možno pokladať za nevlastenecké. Kremeľ opakovane označuje kyjevskú vládu za "nacistický režim" a vpád do susednej krajiny ospravedlňuje ako obranu Ruska proti nacizmu.

 

Ukrajina, ktorá bola súčasťou Sovietskeho zväzu a sama utrpela vpádom síl Adolfa Hitlera, odmieta tieto paralely ako falošné zámienky pre imperiálnu dobyvačnú vojnu. Pripomína tiež, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je Žid, napísala agentúra Reuters.

Na video podľa serveru Mediazona upozornil úrady človek žijúci na anektovanom Kryme. Agafonovová sa medzitým opakovane ospravedlnila a uistila, že nemala v úmysle urážať pamiatku padlých vojakov.

Portál News.ru upozornil na ďalšie udania, ktoré podal moslimský aktivista z Baškirska priamo prezidentovi Vladimírovi Putinovi, a síce na pomník. Obnažená hruď Matky-vlasti "s trčiacimi prsiami" totiž podľa neho predstavuje úpadok mravnosti. "Sovietsky zväz urobil veľa chýb a jednou z nich je táto socha. Sme bratský ľud a naša matka takto vyzerať nemôže," napísal prezidentovi, vraj po konzultáciách s moslimskými a pravoslávnymi duchovnými.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa