Podzemný chrám vody: V Brne sprístupnili slávne vodojemy, nakrúcať tam chce Disney aj Netflix

2024-04-03 00:00:00 |   |    | 

Scéna ako z iného sveta dávno zaniknutých civilizácii či fantasy filmov. Také sú Vodojemy Žltý kopec v Brne, ktoré boli verejnosti sprístupnené symbolicky 22. marca na Svetový deň vody. Jedná sa o unikátnu technickú pamiatku, ktorú môžete v takomto rozsahu a zachovalosti vidieť okrem Brna iba na troch miestach neďaleko Londýna. Poďte si ju po citlivej rekonštrukcii pozrieť s nami.



 

Podzemný chrám vody

Nenápadná trávnatá plocha s novým parkom medzi ulicami Tvrdého a Tomešovou neďaleko centra Brna nedáva tušiť, aký technicko-architektonický skvost sa ukrýva v zemi, len niekoľko metrov pod vašimi nohami. Stačí však zostúpiť pár schodov a pred vami sa otvorí jedinečný podzemný chrám, pripomínajúci scénu z nejakého mysteriózneho filmu.

Budete sa cítiť ako v Morii, fiktívnom podzemnom trpasličom meste zo ságy o Pánovi prsteňov, či v kultových Hrách o tróny, preto niet divu, že už o tieto dychberúce priestory prejavili záujem aj filmári z celého sveta. Momentálne sa rokuje o nakrúcaní s produkciami z Disney štúdia či Netflixu.

 

Technicko-kultúrna pamiatka

Brno využívalo na zásobovanie vodou po celé stáročia vodu z rieky Svratky. Po vybudovaní vodovodu v roku 1853 však začala byť kapacita a kvalita vody nedostačujúca, a tak bola už o desať dokov neskôr vypísaná súťaž na výstavbu nového vodovodu.

Zo štyroch ponúk si mesto vybralo projekt londýnskeho architekta Thomasa Docwryho, ktorý sa inšpiroval anglickými vodohospodárskymi stavbami s unikátnou konštrukciou a sofistikovaným nosným systémom. Ako materiál na stavbu boli zvolené červené tehly, ktoré sa vypaľovali priamo v Brne.

Konštrukcia oblúkov sa obišla bez použitia ocele, dreva alebo železobetónu, čo vyvolalo potrebu rôznych druhov zaklenutia, čím sa vytvoril veľmi pôsobivý dojem podzemného labyrintu. A tieto priestory, ktoré mali byť natrvalo ukryté vo vode, boli napriek tomu prevedené s dokonalou estetikou. Tento najstarší tehlový vodojem z roku 1874 má štvorcový pôdorys 45×45 metrov a výšku 6 a pol metra.

Druhý vodojem z roku 1894 má jednoduchšiu konštrukciu s betónovým dnom, z ktorého vyrastá 70 pilierov polkruhovo zaklenutých arkád, podopierajúcich sústavu valených klenieb. S rozmermi 35×55 metrov išlo vo svojej dobe o najväčšiu podzemnú stavbu v Brne a súčasne o posledný tehlový vodojem, ktorý tu bol postavený.

Tretí a najmladší betónový vodojem bol dokončený v roku 1917. Tvoria ho dve vzájomne priliehajúce nádrže z monolitického betónu s rozmermi 30 x 35 a 30 x 45 metrov, podopierané sústavou 87 pilierov. Celkovo mali vodojemy objem viac ako 30 miliónov litrov vody a obyvateľov Brna zásobovali až do roku 1997.

Po ich odstavení od vodovodnej siete a vypustení však ostali prázdne a hrozilo im zbúranie. Zachrániť sa ich podarilo vďaka snahe brnianskych nadšencov a tlaku verejnosti, keď sa v roku 2019 súbor podarilo prehlásiť za technicko-kultúrnu pamiatku.

Unikátne priestory však boli prístupné len cez malý poklop so vstupom po rebríku, čo bolo dosť nebezpečné, a tak sa tam dostali len zamestnanci vodární a kanalizácií, študenti architektúry, pamiatkari, odborná verejnosť a sporadicky niekoľko nadšencov pri mimoriadnych prehliadkach.

Dnes sú už otvorené pre všetkých. Technická pamiatka citlivou rekonštrukciou pod vedením architekta Davida Prudíka, v roku 2020 sprístupnili v obmedzenom režime dva najstaršie tehlové vodojemy a v septembri 2022 bola ukončená prvá etapa obnovy, kedy sa otvorili dva nové pohodlné vstupy a podzemie sa osvetlilo. Teraz otvorili aj najmladšiu, betónová nádrž z roku 1917 a spolu s ním tiež nové návštevnícke centrum a revitalizovaný park.

 

Dva vodojemy sú bezbariérové

Po sprístupnení dvoch najstarších vodojemov, ktoré navštívil  doteraz už takmer 32-tisíc návštevníkov, sa stala táto atrakcia jednou z najpopulárnejších v meste. Vstupenky bývali vypredané na niekoľko dní dopredu.

Po sprístupnení tretieho vodojemu a rekonštrukcii bývalého domčeka strážnika na povrchu, ktorý sa zmenil na návštevnícke centrum s pokladňou, toaletami, posedením a výťahom, sa návštevnosť určite ešte zväčší. Výťah dopraví aj invalidných turistov do priestoru prvého tehlového vodojemu, ktorý bol podzemnou chodbou prepojený s tretím betónovým vodojemom.

 

Audiovizuálne inštalácie

Vodojemy prevádzkuje Turisticko-informačné centrum mesta Brna (TIC Brno), ktoré má ambíciu, aby táto technická pamiatka žila aj kultúrnymi a kreatívnymi podujatiami. V pláne sú napríklad viaceré projekty v spolupráci s brnianskymi umelcami a kultúrnymi inštitúciami.

Hneď prvou veľkou akciou bolo úvodné podujatie s pôsobivými svetelno-audiovizuálnymi inštaláciami v prvom a druhom tehlovom vodojeme, kde ste mohli zažiť malú „ochutnávku“ festivalu PROTOTYP, ktorý sa uskutoční na jeseň. Vtedy sa opäť tieto podzemné priestory premenia v galériu plnú svetla, zvukov a farieb.

K videniu tu bola okrem iného aj interaktívna inštalácia slovenského dizajnéra Ľubomíra Slovinského s názvom GeoIdentity, ktorá vizualizovala vzorky hornín a minerálov. V betónovom vodojeme zas prebiehala inštalácia s názvom Critical Level hudobných a mediálnych umelcov Jiřího Suchánka a Petra Bradáčka.

 

Návštevná kapacita bude navýšená

Dobrou správou je, že sa zvýšil limit počtu návštevníkov a vodojemy budete môcť navštíviť od stredy do nedele v čase od 10:00 do 18:00 hod. Môžete si vybrať možnosť absolvovať prehliadku individuálne, prípadne sa dá využiť ponuka prehliadky s audiosprievodcom či informačnými brožúrami v niekoľkých jazykoch. K dispozícii sú taktiež štyri komentované prehliadky v českom jazyku so sprievodcom.

Rezervácie a zakúpenie vstupeniek je možné nielen na mieste, ale taktiež v predpredaji online na www.vodojemybrno.cz  či v infocentrách TIC Brno. Vstupenky sa uvoľňujú do predaja vždy mesiac dopredu. Klasické vstupné je 350 Kč, študenti, deti, seniori a ZŤP zaplatia 250 Kč a deti do 6 rokov majú vstup zdarma. Rodinný lístok 2+1 alebo 2+2 vyjde na 800 Kč.

 

Ďalšie podzemné unikáty Brna

Pokiaľ vás brnianske vodojemy uchvátili, odporúčame vám návštevu aj ďalších unikátnych podzemných priestorov, ktoré sú v meste sprístupnené pre turistov. V útrobách hradu Špilberk sa napríklad nachádzajú dve obrie nádrže vodojemov z roku 1870 a 1900, ktoré tiež slúžili ako zásobárne vody pre mesto do 20. rokov 20. storočia. Dnes tieto pôsobivé priestory slúžia ako lapidárium starobylých sôch, pomníkov, náhrobkov či kamenných ozdôb zo zaniknutých mestských stavieb.

Navštíviť môžete aj podzemný labyrint pod najstarším dochovaným námestím v Brne, Zelným trhom, ktorý pozostáva zo spleti podzemných, zhruba kilometer dlhých stredovekých chodieb a pivníc. Počas hodinovej prehliadky sa dozviete, ako sa v minulosti uchovávali potraviny, víno, pivo a čím sa tieto podzemné priestory osvetľovali.

Súčasťou prehliadky je aj alchymistické laboratórium, prezentácia nájdených archeologických nálezov, vínna pivnica a historická krčma. O tienistých stránkach života v dávnych dobách rozprávajú repliky mestského praniera a klietky bláznov, ktoré v 17. storočí stávali na trhovisku. Pri nich sa dozviete, čo čakalo na nepoctivých remeselníkov, kupcov a obchodníkov.

Ďalším sprístupneným podzemným priestorom je neďaleký Sklep pod Novou radnicou na Dominikánskom námestí. V tunajšej novej interaktívnej expozícii s názvom Ohnivý kôň a drak nechýba ani audiovizuálna prezentácia histórie a súčasnosti mesta, ktorá vás zoznámi s minulosťou samotnej pivnice a obdobím stredoveku, renesancie a baroka v Brne a priblíži aj mestské povesti a legendy. To všetko pomocou audiovizuálnych technológií, animácií a videomappingu.

Ak sa radi bojíte, zavítajte do Kostola svätého Jakuba, pod ktorého dlažbou sa nachádza druhá najväčšia kostnica v Európe s ostatkami asi 50-tisíc obetí stredovekých morových epidémií a 30-ročnej vojny. Počtom kostrových pozostatkov ju tromfnú iba parížske katakomby.

Ďalší podzemný unikát sa nachádza na Kapucínskom námestí. V tamojšom kostole Nájdenia svätého Kríža môžete navštíviť hrobku, kde sa vďaka dômyselnej ventilácii spustila prirodzená mumifikácia tu uložených tiel. Okrem nich si môžete prezrieť aj pôvodné maľované barokové truhly.

Modernými podzemnými priestormi Brna sú dva kryty vybudované v 2. polovici 20. storočia. Prvým je protiletecký kryt Denis, dokončený pod kopcom Petrov v roku 1955. Má zhruba 900 metrov chodieb a mohol poskytnúť v prípade atómového výbuchu útočisko zhruba 2000 ľuďom počas 4 dní.

Mal vlastné zásoby vody, elektrickej energie aj dýchateľnej zmesi. Nachádzal sa v ňom aj sklad pre potraviny, rozhlas po drôte, ktorým by boli evakuovaní informovaní o vývoji na povrchu, merače tlaku, filtračná komora, ktorá zaisťovala, aby bol vzduch vo vnútri dýchateľný, sociálne zázemie aj sprchy.

V kryte uvidíte aj  lapidárium kamenných častí bývalej Kráľovskej kaplnky, ktorá kedysi stávala v centre Brna. Otvorený je iba počas nedieľ a lístky si musíte zakúpiť v predpredaji.

Druhý protiatómový kryt 10-Z sa nachádza pod kopcom Špilberk. Jeho názov je kódovým označením pôvodne najutajovanejšieho vojenského krytu Brna z čias komunizmu a mal slúžiť predstaviteľom mesta a kraja v prípade vojenského konfliktu.

Dnes do jeho útrob môžete nielen nazrieť a absolvovať prehliadku, alebo dá sa tu aj prenocovať. Na vlastnej koži tak zistite, ako by sa v ňom žilo počas vojnového konfliktu.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa