Na vlastnej koži: Tri miesta, ktorými vám Libanon vyrazí dych

2023-10-20 00:00:00 |   |    | 

Libanon je krásna krajina, ktorá disponuje rôznorodou geografiou. Nájdete tu horské pásma či azúrové pobrežie Stredozemného mora, ktoré vám ponúkne nádherné panoramatické výhľady pri západe slnka. Okrem toho môžete ochutnať jednu z najlepších kuchýň na svete a zatúlať sa v úzkych romantických uličkách, keď budete objavovať historické skvosty.



 

Bejrút v srdci krajiny

Keďže Libanon je rozlohou štyrikrát menší ako Slovensko, pokojne môžete mať bázu v jeho hlavnom meste Bejrúte a staviť na celodenné výlety. No hlavné mesto nesmiete vynechať, pretože je plné kontrastov. Mieša sa tu kresťanská a moslimská kultúra, chudoba s luxusom či francúzsky štýl s arabským. Ako situácia v Bejrúte vyzerá momentálne, to sa dočítate v tomto článku.

 

Libanon ako súčasť Rímskej ríše

Medzi rokmi 64 p. n .l. a 600 n. l. bol Libanon riadený Rimanmi. Vtedy tu začínal ekonomický a intelektuálny rozmach a mestá boli centrami pre hrnčiarsky, sklenársky či farbiaci priemysel. V tomto období sa stavali aj mestá, chrámy alebo školy a život v krajine prekvital. Z tohto obdobia sa zachovalo aj veľa pamiatok, ktoré stoja za návštevu a vyrazia vám dych!

 

Baalbek - krajšie románske ruiny nenájdete ani v samotnom Ríme

Rovnako vás ohúri aj chrámový komplex v Baalbeku, v starovekom Grécku známy tiež ako Heliopolis. Chrám Bacchusa je považovaný za jeden z najzachovalejších antických chrámov na svete a hneď vedľa neho stojí Jupiterov chrám, ktorý bol najväčším spomedzi všetkých chrámov v Rímskej ríši. Hoci z neho zostalo už len pár stĺpov, prechádzka popri jeho ruinách je veľký zážitok.

 

Byblos - mesto, kde vznikla abeceda

Datuje sa, že Byblos patrí k najdlhšie kontinuálne osídleným mestám na svete a je tiež miestom, kde Feničania vytvorili prvú abecedu na svete. Vďaka svojej prímorskej polohe bol Byblos kedysi aj jedným z najvýznamnejších prístavov na Blízkom východe.

Obchodníci tadiaľ z krajiny vyvážali papyrus do Egypta a Grécka a neskôr víno, céder či šperky do Ríma. Pri túlaní mestom sa presuniete na antický trh, uvidíte historický prístav a taktiež vás neminú ruiny križiackeho hradu. Obľúbené miesto svetoznámeho Franka Sinatru vás chytí za srdce.

 

Tyre - raj pre milovníkov rýb

Malebné mestečko na juhu Libanonu tiež nadchne nejedeného turistu svojím historickým bohatstvom. Práve toto mesto si pripisuje objav fialovej farby a veľa obyvateľov sa živilo farbiacim priemyslom. Pri vchode do mesta sa opäť prenesiete do antického sveta, keď navštívite jeden z najväčších a najzachovalejších hipodrómov na svete.

Sadnete si na tribúnu a s ľahkosťou si dokážete predstaviť, ako tu kedysi prebiehali tradičné preteky na vozoch. Všade navôkol vonia čerstvo ulovená rybacina, ktorú si môžete vychutnať na obed na promenáde s výhľadom na more.

 

Autor: © Zoznam/Lenka & David Haring

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa