Nechutná hrozba v obľúbených destináciách: Zlodeji okrádajú turistov pomocou vtáčieho trusu

2022-03-09 12:00:00 |   |    | 

Turisti by sa mali mať na pozore pred ďalšou hrozbou. Zlodeji v obľúbených destináciách totiž čoraz viac využívajú neobvyklý spôsob na odlákanie pozornosti a následné okradnutie obete. Informovali o ňom v Španielsku a na Kanárskych ostrovoch, opatrní však treba byť všade.



Obľúbené turistické destinácie sú veľkým lákadlom pre rôznych podvodníkov a zlodejov. Tí španielski prišli v ostatných mesiacoch s neobvyklou „fintou“ – na nič  netušiacich turistov hodia substanciu, ktorá pripomína vtáčí trus a potom sa ju snažia očistiť papierovou vreckovkou.

Stačí však len chvíľočka nepozornosti a obeť príde o svoje cennosti – peniaze, karty, cestovné doklady, šperky či mobilné telefóny. K takýmto zločinom dochádza najčastejšie v tichých uličkách, prípadne pri bankomatoch. V takom prípade zlodeji môžu vybrať aj peniaze z účtu obetí.

Jedna z nich sa na stránke TripAdvisor podelila o svoju skúsenosť: „Prechádzali sme medzi Sagradou Familiou a centrom, keď nás ostriekali vtáčie výkaly. Čierny sliz som mala  po celých vlasoch, rukách a oblečení. Keď som hľadala vreckovku, asi 60-ročná pani začala odháňať vtáky a podala mi servítky. Ďalší asi 55-ročný muž sa objavil s ďalšími servítkami. Pani mi čistila chrbát a vlasy a my sme tým dobrákom poďakovali a pokračovali v ceste v špinavom oblečení a so smradľavými vlasmi. Až keď som sa vrátila do hotela osprchovať sa, uvedomila som si, že mi z krku zmizol zlatý náhrdelník.

Na pobreží Costa del Sol v lokalite Benalmadena už polícia dokonca minulý víkend zatkla dvojicu mužov vo veku 54 a 60 rokov. Obaja čelia obvineniu zo šiestich prípadov krádeže a piatich podvodov. Podľa oficiálneho vyhlásenia sa zameriavali na starších turistov a pomocou podvodu s vtáčím trusom im kradli bankové karty a peniaze.

Úrady preto turistov vyzývajú k zvýšenej opatrnosti a radia, aby nenosili kreditné karty, cestovné lístky a peniaze na jednom mieste: „Vždy si nechávajte hotovosť a cennosti v trezore.“ Kým to nie je nevyhnutné, mali by si doň odkladať aj pas a pri sebe nosiť len jeho fotografiu v telefóne.

Polícia tiež pripomína, aby ľudia neukazovali väčšie sumy peňazí na verejnosti a nepoužívali bankomaty po zotmení, najmä ak sú osamote. „Vyhýbajte sa tmavým a neosvetleným uliciam a schodiskám, nechajte sa vyzdvihnúť alebo vyložiť tak blízko vchodu do hotela, ako je len možné,“ dodávajú úrady. A skúsený cestovateľ k tomu na stránke TripAdvisoru dopĺňa: „Finta s vtáčím trusom je dobre známa vo všetkých väčších turistických destináciách po celom svete. Najlepšia rada znie: Ak k vám niekto pristúpi, len kráčajte ďalej.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa