Tajná akcia na záchranu českého pokladu: Ukryl Beneš korunovačné klenoty na Slovensko?

2022-09-03 14:00:00 |   |    | 

Je noc na 20. septembra 1938 a z brány Pražského hradu vyráža čierna limuzína s mimoriadne cenným nákladom - českými korunovačnými klenotmi. Ani pasažieri z radov pracovníkov Národnej banky nevedia, čo sa v dubovej truhle vlastne ukrýva. Cieľ cesty sa dozvedia až po výjazde z Prahy zo zapečatenej obálky. Čaká ich dlhá cesta…



 

V polovici septembra 1938 už začína byť jasné, že Československo vo svojich pôvodných hraniciach je stratené. Nemecký kancelár Adolf Hitler (1889-1945) hrká zbraňami, jemu verní henleinovci v českom pohraničí rozpútavajú teror a západní štátnici sa chystajú celú vec riešiť dohodou... Mníchovskou dohodou. Obavy panujú nielen o samotnú republiku a jej obyvateľov, ale aj o tradičné štátne symboly, konkrétne o české korunovačné klenoty. „V okruhu ľudí okolo prezidenta Edvarda Beneša, možno priamo v jeho hlave, sa zrodil plán akcie s krycím názvom KFC – klenoty fascinujúcej ceny. Prezident Beneš bol tiež ako jediný zasvätený do všetkých detailov,“ uvádza súčasný spisovateľ Emil Hruška.


Wikimedia - Balou46 - Vlastná tvorba, CC BY-SA 3.0, Link

 

Porušenie tradície

Plán spočíva v prevoze klenotov na utajené miesto, kde by v bezpečí prečkali prípadnú vojnu, a nedostali sa tak do pazúrov Nemcov. Všetkých sedem držiteľov kľúčov od Korunnej komory, v ktorej sú klenoty ukryté, sa schádza 15. septembra priamo v chráme sv. Víta. Jeden  kľúčiarov, predseda vlády Milan Hodža (1878 – 1944), ostatných vyzve, aby odovzdali svoj kľúč prezidentovi republiky. „Osoby boli uistené, že nejde o porušenie ich historickej držby. Ďalší osud klenotov im však zostal utajený,“ dopĺňa historik Petr Valenta. Všetci svoje kľúče i dôveru vložia do rúk Edvarda Beneša (1884–1948).

 

Bezpečie na východe?

Truhlica s klenotmi sa vydáva do plánovaného úkrytu o štyri dni neskôr na palube limuzíny, v ktorej jazdila predchádzajúca hlava štátu, Tomáš Garrigue Masaryk (1850–1937). Sprevádza ju ešte vozidlo s ozbrojenými príslušníkmi hradnej stráže. Väčšia kolóna by už mohla priťahovať nechcenú pozornosť... Akonáhle autá vyjdú z hlavného mesta, otvoria pasažieri podľa inštrukcií obálku s napísaným cieľom cesty. Je ním pobočka Národnej banky v slovenskej Žiline. Tu sú klenoty ďalšieho dňa bezpečne uschované. „Žilina pritom nebola vybraná náhodou, československá vláda počítala s východným územím republiky ako s útočiskom v čase nemeckého útoku,“ píše novinár Vratislav Maňák a poukazuje na vtedajší presun strategických výrobných kapacít ďalej od nemeckých hraníc. Všetky tieto zámery ale vyjdú naprázdno…

 

Prezidentov trezor

Posledný septembrový deň československá vláda prijíma Mníchovskú dohodu. Pár dní nato prezident Beneš ohlasuje abdikáciu a Slovensko si vydupe autonómiu. To je dôvod, prečo sú klenoty prevezené späť do Prahy. Nevrátia sa však ihneď do Korunnej komory. „Spočinuli v tajnom trezore prezidenta republiky; v trezore, o ktorom vraj Benešov nástupca Emil Hácha nevedel,“ uvádza Hruška. Gestapo ale klenoty po pár mesiacoch nájde a v júni 1939 ich vráti späť do chrámu sv. Víta.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Filip Krumphanzl

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa