Spestrite si sviatočný stôl dovolenkovými chuťami: Tieto 4 chorvátske delikatesy pripravíte úplne hravo
Letnú dovolenku už máme dávno za sebou, a tak aj spomienky na ňu čoraz viac blednú. Ľahko sa vám ich však podarí oživiť, ak si znova doprajete jedlá, ktoré ste počas oddychu ochutnávali. Ich príprava nemusí byť náročná. My sme skúsili uvariť štyri tradičné chorvátske jedlá a musíme priznať, že jedinou trochu náročnejšou súčasťou prípravy bolo zohnať kvalitné morské plody. Ostatné už bola hračka!
Mušle slávky „na buzaru“
Počet porcií: 5
Doba prípravy: 20 min.
Ingrediencie
• 2 kg čerstvých Sláviek
• 1 ks citrónu
• 100 g cibule
• 1 g čierneho mletého korenia
• 2 g soli
• 250 ml bieleho vína
• 150 g lúpaných paradajok
• 50 g strúhanky
• 75 g olivového oleja
• 25 g cesnaku
• 25 g petržlenovej vňate
• 250 ml vody (alebo vývaru)
Príprava
Cibuľu a cesnak orestujeme na olivovom oleji. Pridáme čerstvé slávky, zalejeme bielym vínom a pridáme paradajky. Varíme, pokiaľ sa slávky neotvoria. Potom ich posypeme strúhankou a necháme omáčku zhustnúť. Na záver dochutíme soľou, korením a nasekanou vňaťkou. Podávame s citrónom.
Krevetové rizoto
Počet porcií: 5
Doba prípravy: 45 min.
Ingrediencie
• 1 kg kreviet
• 0,5 kg ryže Arborio
• 100 g masla
• 50 g parmezánu
• 75 g cibule
• 2 g čierneho mletého korenia
• 50 ml bieleho vína
• 75 ml olivového oleja
• 25 g cesnaku
• 750 ml vody
• soľ
Príprava
Krevety orestujeme na oleji, osolíme, okoreníme a zalejeme bielym vínom, vodou a povaríme do mäkka. Ryžu orestujeme na cibuľke a zalejeme trochou vína. Takto pomaly varíme do polomäkka a rizoto zredukujeme do krémovej konzistencie. Odstavíme, dochutíme soľou, maslom a parmezánom. Podávame s plátkami parmezánu.
Chobotnica na grile
Počet porcií: 5
Doba prípravy: 50 min.
Ingrediencie
• 1 kg celej chobotnice
• 50 g mrkvy
• 50 g zeleru
• 50 g petržlenu
• 1 ks citrónu
• 25 g cibule
• 1 g bobkového listu
• 1 g nového korenia
• 2 g celého čierneho korenia
• 25 g soli
• 50 ml bieleho vína
• 50 ml octu
• 25 ml repkového oleja
• 25 ml olivového oleja
• 10 g cesnaku
• 1/2 hlavičky ľadového šalátu
• 25 g kapár
• 1 l vody
Príprava
Na repkovom oleji orestujeme koreňovú zeleninu (mrkvu, zeler, petržlen a cibuľu). Pridáme nové korenie, čierne korenie a celý bobkový list. Potom zalejeme vodou, octom, vínom a privedieme do varu. Do takto pripravenej várky vložíme očistenú chobotnicu a pomaly ju varíme do mäkka - cca 45 minút. Chobotnicu potom vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladnutú chobotnicu nakrájame na porcie a opekáme na grile do zlatista. Podávame na ľadovom šaláte, dochutenom citrónom, kaparami a olivovým olejom s cesnakom.
Dubrovačka rožatá
Počet porcií: 5
Doba prípravy: 50 min.
Ingrediencie
• 5 ks vajíčok
• 100 g kryštálového cukru
• 5 g vanilkového cukru
• 0,5 l mlieka
• 100 g cukru na karamel
• extrakt z ruže
Príprava
Z cukru a vody pripravíme karamel a pridáme doň extrakt z ruže. Karamelom vytrieme nádobu, v ktorej budeme rožatú pripravovať. Vajíčka, cukor, mlieko a vanilkový cukor vyšľaháme tak, aby sa cukor poriadne rozpustil. Pridáme extrakt z ruže a nalejeme do formy alebo nádoby vytretej karamelom. Pečieme vo vodnom kúpeli pri teplote 140 stupňov asi 1 hodinu. Potom krém vyklopíme a nakrájame na porcie.
Autor: © Zoznam/ako
Zdieľať článok na FacebookuNovinky.sk
Gurman.sk
TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.