Muž prišiel na letisko a všetkým padla sánka: Z lásky k vlasti obetoval státisíce!

2023-10-13 22:00:00 |   |    | 

V reakcii na sobotný útok ozbrojencov Hamasu a zabitie vyše 1300 civilistov a vojakov povolal Izrael až 360 tisíc záložníkov. Väčšina bola v krajine, časť však musela pricestovať z rôznych kútov sveta. V takejto situácii sa na newyorskom letisku J. F. Kennedyho objavil záhadný muž a aerolinkám ponúkol státisíce dolárov.



 

Vojenská služba je pre väčšinu Izraelcov po dovŕšení 18 rokov veku povinná. Muži musia slúžiť 32 mesiacov, ženy 24. Väčšinu z nich potom môže štát povolať ako záložníkov až do ich 40 rokov, vo výnimočných núdzových situáciách aj neskôr. V čase vojny bojujú po boku profesionálnych vojakov.

Po vypuknutí aktuálnych násilností tak boli povolaní aj tí Izraelčania, ktorí žijú v iných krajinách. Ich doprava pritom nebola vždy jednoduchá, hoci izraelské aerolinky navýšili počet zahraničných letov a armáda vypravila do európskych miest zvláštne lety, aby "pozbierala" svojich vojakov.

S podporou teda prichádzajú aj jednotlivci. Americké médiá informujú, že už v pondelok prekvapil zamestnancov izraelskej národnej leteckej spoločnosti El Al na newyorskom letisku Johna F. Kennedyho istý „haredi“ (ortodoxný žid), ktorý sa rozhodol zakúpiť pre vracajúcich sa Izraelčanov až 250 leteniek v hodnote 500 tisíc dolárov.

 

Hovorkyňa aeroliniek Ofri Rimoni neskôr túto sumu poprela a zdôraznila, že letecká spoločnosť nie je legálne oprávnená prijímať akékoľvek dary v mene rezervistov, doplnila však, že „na JFK chodí veľa ľudí k našim prepážkam a žiada kúpiť letenku pre vojakov“.

Podľa oficiálnej stránky leteckej spoločnosti pritom tá najlacnejšia stojí 745 dolárov, no na väčšine letov sú už k dispozícii len miesta vo vyšších triedach za necelých 1500, prípadne takmer 3000 dolárov. Keby teda dotyčný muž teoreticky kúpil 250 premium leteniek, stálo by ho to 375 tisíc dolárov. Ak vezmeme do úvahy počet sedadiel v jednotlivých cenách, suma pol milióna, o ktorej sa hovorilo pôvodne, nemusí byť úplne odlišná od reality.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa