Girona

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Girona, Španielsko



 

Oficiálny názov Girona, Gerona

Mesto Girone sa nachádza na  severovýchode Španielska a patrí  do autonómnej oblasti Katalánsko. Cez mesto preteká rieka Onyar, ktorá je súčasťou starého mesta. Charakter mesta dotvára aj druhá rieka Ter, ktorá obmýva park  de la Devesa.

Z východnej strany je Girone vstupnou bránou na pobrežie Costa Brava. Na sever od Girone sa môžete vybrať za atraktívnou turistikou prirodzených hraníc s Francúzskom, a to pohoria Pyreneje.

 

DOPRAVA

Do Girone lieta letecká spoločnosť Ryanair priamo z Bratislavy. Letisko Girona - Costa Brava je 15 km južne od mesta Girone. Autobusom  sa dostanete za necelých 30 minút do centra mesta Girone. Cesta autobusom do Barcelony trvá približne 1 hodinu 15 minút. Pobrežie Costa Brava je približne 30 km od letiska. Mapa Girone.

 

Cestná doprava

Diaľnica AP-7 (mýto) Barcelona – Francúzsko; N-II: hlavná cesta N-II Madrid - Barcelona – Francúzsko; a dvojprúdová vozovka C-25 Girona - Vic – Lleida vedu do Girone. Girone je  65 km od francúzsky hraníc a 100 km od Barcelony.

Parkovanie: mesto ponúka niekoľko voľných parkovacích zón, okrem  plateného parkovania v modrých zónach a súkromných prevádzkovaných parkoviskách. Interaktívna mapa mobility v Girone tu.  K dispozícii sú aj vyhradené parkovacie plochy pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu.

 

Mestská hromadná doprava

Girona má 10 miestnych autobusových liniek. Lístky si možete zakúpiť pri nástupe do autobusu priamo od vodiča.  Girona má tiež niekoľko autobusových liniek spájajúce mesto s okolím a zvyškom Katalánska. Mapa mestskej hromadnej dopravy tu.

Girona má sieť cyklistických pruhov.

Dobrá voľba je aj prenájom  minkrobusu, ale treba sa na to sústrediť už 3-4 týždne pred plánovaným príchodom.

 

UBYTOVANIE

Girone má hotely a apartmány pre každý rozpočet a všetky chute. Ak vám postačí čistá izba, pohodlná posteľ a pozorný personál, tak vám odporúčame  Pensión  Margarit, ktorý sa nachádza v blízkosti  stredovekého mesta. Možno sa radi rozmaznávate a vyberiete si  4-hviezdičkový Hotel Nord 1901, ktorý  ponúka pôsobivý výber ubytovania. Hotel Gran Ultonia nachádzajúci sa priamo v historickej štvrti Barri Vella je  ďalší skvelý štvorhviezdičkový hotel. Zo strechy terasy získate krásny výhľad na katedrálu a okolie.

Rezervujte si ubytovanie v Girone online.

 

JEDLO

Mesto má mnoho reštaurácii so širokou ponukou jedál, ktoré sú špecifické pre Katalánsko a Stredomorie. Vyznačuje sa kombináciou tradičných a nových jedál z vlastného poľnohospodárstva a časom overených receptov. Medzi skvosty miestnej gastronómie patria produkty z úrodnej poľnohospodárskej pôdy v regióne Empordà a morské plody z miest, ako Palamós, ako aj sieť medzinárodne známych reštaurácií, ako je El Bulli.  Reštaurácia El Celler de Can Roca dostala ocenenie najlepšia reštaurácia na svete.

V Girone si môžete pochutnať na vínach z katalánskej oblasti Empordà. Katalánsko má v oblasti vinárstva dlhoročnú tradíciu. Tento región je  rodiskom  šumivého víno Cava, ktoré prispieva do zbierky významných vín Španielska.

 

PAMIATKY

Hlavná časť mesta je postavená na kopci. Pohľad z vrchu si môžete vychutnať počas prechádzky po stredovekých hradbách – Forca Vella.  Románske hradby postavili rímski vojaci. V súčasnosti slúžia na prehliadku historického centra. Najpopulárnejší vchod na hradby je od Arabských kúpeľov, odkiaľ vedú schody k záhradám, kde splýva mesto a kvety  v jedno veľké majstrovské dielo. Na najvyššom bode mesta Girone sa týči gotická Katedrála panny Márie. Jedinečná jednoloďová Katedrála sv. Márie je príkladom gotiky v Španielsku. Pozdĺž rieky Onyar sa nachádzajú farebné stredoveké  domy.  Most a cez rieku vedie most,  ktorý navrhol Gustave Eiffel. Uličky sú vydláždené a tvoria ich gotické a románske budovy.

Catedral de Santa Maria de Girona, alebo jednoducho Catedral de Girona je gotická Katedrála panny Márie, ktorú začali stavať v 11. storočí, stavba bola ukončená až v 18. stor. Posledné detaily priečelia dokonca až v 20. storočí.  Jej súčasťou je ambit z 12. stor., ktorý je v Katalánsku považovaný za najvýznamnejšie umelecké dielo. Otváracie hodiny: 10-18 hod.  Vstupné: 7 / 5€

Forca Vella - stredoveké hradby tvoria trojuholníkový obvod starého mesta. Postavili ich rímski  vojaci v 1. stor.p.n.l.

Gotická stavba Bazilika Sant Feliux z 10. stor.  má krásnu štíhlu zvonicu z 14.stor. V kostole je niekoľko pozoruhodných umeleckých diel. 

Vedľa kostola sv. Félixa je židovská štvrť. Skladá sa z  labyrintu úzkych uličiek, ktoré si zachovali stredovekú atmosféru.  Židovská komunita tu  žila do roku 1492.

Arabské kúpele – románska stavba z 12. stor.  vstupné: 2 / 1€; Otváracie hodiny: 10 - 19 pon. - ned.

V Girone sa nachádza sedem múzeí s programom pre mladšie i staršie ročníky. Vstupné do múzeí sa pohybujú od 2 – 7 eur.

Židovské múzeum. Do roku 1492 bola v Girone silne zastúpená židovská komunita.

Historické múzeum mesta Girone. Je v ňom zachytený vývoj mesta, a to zábavnou formou. Ponúka pestrý program i krátkodobé výstavy. Centrálna budova, ktorá je sama o sebe zaujímavá, sa nachádza v centre mesta.

Múzeum archeológie. Najstaršie múzeum v Katalánsku. Vystavuje artefakty od praveku po stredovek.

Múzeum filmu zobrazuje  priebeh od tieňového divadla až po súčasný film.

Múzeum umenia sa nachádza v biskupskom paláci. Obsahuje zbierky výtvarného umenia od románskeho slohu po súčasnosť.

Múzeum Casa Masó je rodný dom architekta Rafaela Masóa (19. stor.). Najznámejší dom pri rieke Onyar.

Katedrála  Treasury Museum obsahuje významné náboženské umenie, gotické plastiky, obrazy i renesančný oltár.

 

ZÁBAVA

Girone ponúka široké spektrum možností vychutnať si nočný život.  Príjemnú zábavu môžete zažiť v priateľských baroch, krčmách, na terasách, hudobných baroch či diskotékach, kde zábava pokračuje až do ranných hodín.  V licencovaných podnikoch sa môžete bezpečne zabávať, najmä každú stredu. Štvrtky patria vysokoškolských študentom, ktorí spúšťajú víkendovú zábavu.

Festival kvetov  je rozhodne najnoblesnejšia akcia roka. Koná sa pravidelne každý rok v máji. Mnoho umelcov aranžuje po celom meste kvetinové umenie. Vôňa kvetov vás omámi a vy sa budete cítiť ako v kvetinovom raji. Kvetové inštalácie vás očaria aj v noci. Sú podsvietené a nájdete ich ako vo vzduchu, tak aj na vode.

 

TIPY

V predstihu sa obráťte na turistickú informačnú kanceláriu v Girone a požiadajte ich, aby vám poslali mapy a ďalšie informácie, ktoré budete potrebovať. To vám pomôže vytvoriť si plán a  ušetriť čas po príchode do mesta. Poukážu vám aj na možnosti prehliadky historického centra i širšieho okolia.  

Severná hranica Provincie  sa nachádza v katalánskych Pyrenejach, ktorých lyžiarske strediská sú ideálne pre turizmus.

Na 170 miestach v Girone nájdete Girona Free wi-fi.

50 km od Girony sa nachádza Figueres - rodné mesto Salvadora Dalího; Port Lligat dom-múzeum, hrad Púbol a Dalího divadelné múzeum vo Figueres.

30 minút východne je prekrásne pobrežie Costa Brava.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa