Let, na ktorý nikdy nezabudnú: Piloti si spravili odbočku, aby pasažierom ukázali polárnu žiaru

2023-03-01 12:00:00 |   |    | 

Tento týždeň nám príroda pripravila skutočne fascinujúce divadlo. V dôsledku geomagnetickej búrky, spôsobenej erupciami na Slnku, vznikla rozsiahla polárna žiara, ktorú sme mohli vidieť dokonca aj u nás. V tej najkrajšej podobe sa však opäť ukázala najmä na severe Európy, čo využili aj piloti niekoľkých dopravných lietadiel. Pasažieri vďaka nim na svoj let nikdy nezabudnú!



Polárna žiara je dôsledkom interakcie hustého oblaku nabitých častíc so zemskou atmosférou. Obvykle sa vyskytuje 80 až 150 kilometrov a zriedkavo aj do výšky 400 kilometrov nad zemským povrchom. Za hranicou polárneho kruhu sa dá obdivovať počas takmer celého roka, najjasnejšie však na jar a jeseň. Priam ideálne podmienky sú vďaka erupciám na Slnku aj v týchto dňoch.

To využívajú aj niektorí piloti a svoj stroj manévrujú tak, aby si úchvatný pohľad na prírodné divadlo dopriali cestujúci sediaci na oboch stranách. Lietadlo aeroliniek easyJet z toho dôvodu počas letu z Reykjavíku do Manchesteru urobilo 360-stupňovú otočku nad Faerskými ostrovmi a vďaka podobnému manévru mohli polárnu žiaru obdivovať aj pasažieri vnútroštátneho letu Finnair z Kuusama do Helsiniek. Informáciu zverejnila stránka Flightradar24.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa