CHORVÁTSKO Tipy a novinky (1)

2008-03-10 15:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - V Chorvátsku je spolu 37 kilometrov upravených lyžiarskych dráh. Najväčšie lyžiarske stredisko je Platak, rodinné lyžiarske stredisko s približne desiatimi kilometrami dráh a nachádza sa neďaleko prímorského mesta Rijeka.



Lyžiarske stredisko Platak ponúka bohaté možnosti na oddych počas celého roka a je pravdepodobne jediným lyžiarskym strediskom v tomto regióne, kde je z vrchu lanovky vo výške 1 363 metrov krásny výhľad na more.

Platak bol postavený v polovici dvadsiateho storočia. V osemdesiatych rokoch sa stal veľmi obľúbeným a prežíval svoje „zlaté časy“. V deväťdesiatych rokoch Platak zažil útlm, ale v posledných rokoch sa intenzívne pracuje na jeho oživení a modernizácii. Vymenili

zastarané zariadenia, investuje sa do zariadení na zasnežovanie, kúpili nové pluhy, renovujú lanovky. Pripravili nové chodníky, upravili a rozšírili parkovisko a kompletne zrekonštruovali pohostinské objekty. Na Plataku sa nachádza aj trať pre beh na lyžiach, školy lyžovania a snoubordingu a odnedávna je v ponuke aj nočné lyžovanie.

Okrem lyžiarskeho výstroja je možné požičať si obyčajné a motorové sane. S jednou dvojsedadlovou lanovkou a tromi vlekmi, ktoré dopravujú lyžiarov na sedem lyžiarskych dráh, je Platak ideálnym lyžiarskym strediskom pre rodiny a rekreačných lyžiarov, ktorí utekajú z príliš veľkých a preplnených lyžiarskych stredísk do malých lyžiarskych oáz.

Vo zvyšnej časti roka ponúka Platak iný druh rekreácie. Keď sa sneh roztopí, mení sa na atraktívne výletné miesto pre peších turistov, horských turistov a milovníkov prírody a hôr.
Makadamové chodníky na Plataku sú veľmi dobré pre horskú cyklistiku alebo prechádzky a iba na niekoľko hodín chôdze po upravených a vyznačených horských chodníkoch sa nachádzajú vrchy Snježnik a Risnjak s prekrásnym výhľadom na okolie. Horské chaty Sušak a Platak sú otvorené počas celého roka.

Lyžovanie a oddych na Petehovci

Nad mestom Delnice v gorskom kotare sa nachádza atraktívne yžiarske stredisko, v ktorom bola prednedávnom otvorená horská chata „Petehovac“. Ubytovali sa v nej už mnohí hostia, milovníci prírody a najmä lyžiari.

Lyžiarske stredisko Petehovac sa nachádza na rovnomennom kopci nad mestom Delnice, v nadmorskej výške 1024 metrov, a od centra mesta Delnice je vzdialené asi päť kilometrov. Na kopci, v bezprostrednej blízkosti horskej chaty, sa začína lyžiarska dráha, z ktorej je prekrásny výhľad na Delnice a slovinské Alpy. Lyžiarska dráha je dlhá 410 metrov, a dĺžka vleku je 315 metrov.

Výškový rozdiel od prevádzkovej časti po otočnú časť je 51m. Moderný vlek s hydraulickým napínaním a nočným osvetlením, s jemným stúpaním, je prispôsobený aj lyžiarom začiatočníkom a deťom.

Horská chata Petehovac má kapacitu 26 lôžok a z každej izby je výhľad na mesto Delnice a okolité hory. Okrem ubytovacej časti majú hostia k dispozícii aj reštauráciu s približne 100 miestami na sedenie, v ktorej okrem príjemného posedenia pri ohni otvoreného
kozuba majú aj bohatú gastronomickú ponuku, väčšinou goranské špeciality, jedlá z diviny, žabie stehienka, pstruhy a pochúťky z lesného ovocia.

Hvar medzi luxusnými destináciami roku 2008

V nedávno uverejnenom článku v turistickej prílohe denníka New York Times vyhlásili Hvar za jednu z 53 destinácii, ktoré by sa v roku 2008 určite oplatilo navštíviť. V spomínanom rebríčku sa Hvar umiestnil na výbornom 11. mieste najžiadanejších turistických destinácií na rok 2008. Nachádza sa medzi destináciami ako je Laos, Miami Beach, Údolie smrti, talianske mesto Rimini či Kilimandžáro.

Hvar v tomto článku pomenovali chorvátskym St. Tropez, pretože okrem krásneho vzhľadu, prekrásnych pláží a špičkového ubytovania je v lete mekkou pre smotánku a slávne hollywoodske hviezdy, ktorých jachty stále častejšie kotvia práve v hvarskom prístave.

Mesto Hvar je jedinečné spojenie nádhernej stredomorskej prírody, bohatého kultúrno-historického dedičstva a moderného turizmu vzhľadom na bohatú luxusnú ponuku a mondénne zábavy, ktorými je toto mesto už známe v celom svete. Preto ani nečudo, že ho v roku 1997 časopis Condé Nast Traveler vyhlásil za jeden z desiatich najkrajších ostrovov sveta. Niektoré veci sa odvtedy veľmi zmenili – pravdaže k lepšiemu.

Vďaka teplému podnebiu, moru a prekrásnym oblastiam je tento ostrov počas celého roka lákavou destináciou tak pre profesionálnych športovcov ako aj pre amatérov. Vďaka bohatej histórii mesta Hvar a rovnomenného ostrova je príťažlivou destináciou aj pre milovníkov histórie a architektúry. To všetko, spolu so srdečnou pohostinnosťou, tradíciou, zachovanou prírodou a bohatou miestnou a hotelovou ponukou pobyt na tomto ostrove skutočne
spríjemňuje.

 

Zdroj/autor: chorvatsko,chtz,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa