Od staničného bufetu k top lahôdkam: Medzi najlepšie šaláty sveta patrí aj slovenská legenda

2023-09-27 09:15:00 |   |    | 

K obľúbeným činnostiam cestovateľov patrí aj ochutnávanie miestnych špecialít, a tak zvyknú okrem pamiatok či ubytovacích zariadení čoraz častejšie hodnotiť aj tradičné jedlá. Medzi najlepšie šaláty podľa nich patrí aj slovenská legenda!



 

Projekt TasteAtlas sa zameriava na predstavovanie tradičných jedál jednotlivých krajín sveta, ku ktorým poskytuje autentické recepty, ale i hodnotenia. Tie prechádzajú sériou mechanizmov, aby sa predišlo zneužívaniu, a vychádzajú teda len z reálnych nezaujatých skúseností recenzentov. Na základe vyše 5,5 tisícky z nich vznikol nedávno aj zoznam najlepších šalátov.

Z víťazstva sa teší Grécko, odkiaľ pochádza dakos (alebo ntakos). Lahôdku z ostrova Kréta tvoria čerstvé paradajky, olivy, oregano a srvátkový syr myzithra (prípadne feta) podávané na bagetke. Druhé skončilo susedné Bulharsko so šopským šalátom, kam idú aj uhorky, a na treťom mieste je Tunisko a jeho šalát Mechouia. Ten sa pripravuje z grilovanej cibule, papriky, paradajok a cesnaku, ktoré sú pokvapkvané olivovým olejom a ochutené rascou, soľou a čiernym korením. Zvyčajne sa šalát zdobí vajíčkami uvarenými natvrdo, olivami alebo tuniakom.

V rebríčku má svoje zastúpenie aj Slovensko, náš šalát sa však od ostatných výrazne odlišuje. Na 44. mieste totiž skončila treska (skóre 4,0) z rovnomennej ryby, majonézy cibule, mrkvy, octu, horčice a korenín. „Zvyčajne sa jedáva s rožkami a receptúru komerčnej výroby tresky vytvoril v roku 1954 Július Boško, šéfkuchár z Nového Mesta nad Váhom,“ udáva stránka.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa