Únia už nechce klamlivé ceny leteniek

2006-07-19 10:02:00 |   |    | 

BRUSEL - Európska únia chce predísť prekvapeniam, ktoré zažívajú cestujúci, keď zaplatia za letenku podstatne viac, ako bola cena spomínaná v reklame alebo na webovej stránke.



Európska komisia navrhla, aby letecké spoločnosti museli uvádzať úplnú cenu letenky vrátane všetkých poplatkov a daní. Propagovaná cena musí byť rovnaká ako cena zaplatená, povedal včera hovorca komisie.

Podľa komisára pre dopravu Jacqua Barrota "musia byť občania schopní ľahko porovnávať ceny leteniek jednotlivých spoločností". Spotrebiteľov často pomýlia zdanlivo zaujímavé ponuky leteniek a plnú cenu sa dozvedia, až keď majú zaplatiť, píše komisia vo vyhlásení.

Ak jej návrh schvália členské krajiny, spoločnosti budú musieť v reklamách a na svojich webových stránkach uviesť plnú cenu za letenku - vrátane letiskových poplatkov, prirážok za palivo, daní či poplatkov za použitie platobnej karty. Návrh takisto zakazuje všetky rozdiely v cene podľa bydliska cestujúceho.

Cena za rezerváciu rovnakej letenky v rovnakom čase sa nesmie líšiť podľa toho, v akej krajine cestujúci je. Komisia dostávala sťažnosti najmä od ľudí, ktorí si kupovali letenky prostredníctvom internetu, že niektoré spoločnosti rozlišujú ceny podľa miesta, odkiaľ si cestovateľ letenku rezervuje.

Komisia tiež chce mať právomoc pozastaviť licenciu leteckej spoločnosti, ak nedodržiava pravidlá únie a členské krajiny proti tomu nezasiahnu. Zatiaľ majú takúto právomoc výlučne jednotlivé krajiny. Komisia predpokladá aj zjednodušenie pravidiel na lízing lietadiel, registrovaných v krajinách únie. Naopak, sprísňuje ich na stroje z tretích krajín.

Návrhy komisie nasledujú po liberalizácii leteckej dopravy v únii, ktorá platí od roku 1997 a viedla k výraznému rozšíreniu leteckej dopravy na kontinente. Odvtedy sa počet nových leteckých liniek v Európe zvýšil o 60 percent.

Zdroj/autor: čtk, sme


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa