Papierové letenky čoskoro zaniknú

2007-05-22 09:26:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY/SLOVENSKO - Papierové letenky už čoskoro zaniknú. Podľa predpokladov Medzinárodnej asociácie leteckej dopravy (IATA), budú aerolínie do konca tohto roka vydávať až na výnimky len elektronické letenky. V súčasnosti je ich podiel na celkovom počte vydaných leteniek 77 percent.



Prechod na elektronické letenky, ktoré môžu spoločnostiam ušetriť milióny dolárov, sa začal pred viac než desiatimi rokmi. Lídrom v zavádzaní elektronických leteniek sú Spojené štáty. Podľa údajov IATA je 96 percent akýchkoľvek leteniek vydaných aerolíniami v Spojených štátoch elektronických.

IATA dodáva papierové letenky väčšine leteckých spoločností mimo Spojených štátov. Na konci tohto roka však chce túto službu prestať poskytovať. „Aerolínie, ktoré budú chcieť papierové letenky, ich budú môcť naďalej poskytovať. Náklady na ich dodanie však budú vysoké,“ povedal hovorca IATA Steven Lott.

Podľa hovorkyne Českých aerolínií Daniely Hupákovej, budú firmy na zasadaní IATA v júli vo Vancouveri požadovať odklad uvedeného termínu. Nie vždy je totiž možné elektronické letenky poskytnúť. Najväčší problém budú mať ľudia, ktorí nemajú prístup k počítaču.

Asociácia odhaduje, že z prechodu na elektronické letenky sa dá ročne ušetriť asi tri miliardy dolárov. V priemere aerolínie za spracovanie papierových leteniek minú desať dolárov, na spracovanie elektronických však iba dolár. To prispieva k rastúcej obľúbenosti týchto leteniek v amerických aerolíniách, ktoré sa snažia čo najviac znížiť náklady. Vďaka elektronickým letenkám môžu tak cestujúci na letiskách využiť samovybavovacie stánky, čo znamená pre firmy ďalšie úspory.

V americkej leteckej spoločnosti Northwest Airlines musia zákazníci, ktorí chcú vystaviť papierovú letenku, zaplatiť navyše 50 dolárov. Firma tak chce odradiť klientov od týchto požiadaviek. Podľa viceprezidenta distribúcie a e-commerce aerolínií Ala Lenzu v súčasnosti tvoria papierové letenky iba dve percentá vydaných leteniek firmy. Podobne je to i v United Airlines. Poplatok za papierovú letenku v prípade, že je možné nahradiť ju elektronickou, vyžadujú aj American Airlines.

Kým americké a čínske aerolínie takmer odstránili papierové letenky, letecké spoločnosti napríklad v niektorých častiach Afriky a Blízkeho východu stále ešte používajú papierové doklady. Hovorkyňa UAL Robin Urbanská povedala, že americké aerolínie budú musieť ponúkať papierové letenky, pokiaľ ich partneri, s ktorými majú dohodu o spoločných kódoch, neprestanú papierové letenky takisto vydávať.

Zdroj/autor: čtk, reuters, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa