PRED DOVOLENKOU Grécko

2009-05-27 15:00:00 |   |    | 



Vstup

Slovenskí občania môžu na územie Grécka vstupovať ako turisti na platný cestovný pas, alebo občiansky preukaz. V prípade pobytu dlhšieho ako 90 dní,  je potrebné registrovať sa v mieste bydliska na cudzineckej polícii.  Občania SR v prípade turistického pobytu nemusia deklarovať, že majú pri sebe finančné prostriedky alebo nejako inak zabezpečený turistický pobyt (napr. voucher). Slováci sa bez registrácie môžu zdržiavať na území GR ako turisti 90 dní. V prípade, že sa chcú zdržiavať na území GR dlhšie ako 90 dní, prípadne zostať trvalo na území GR, musia sa taktiež registrovať na cudzineckej polícii v mieste svojho bydliska.

 

  • Zdravotná starostlivosť
    Nevyhnutná (akútna) lekárska starostlivosť je poskytovaná našim občanom bezplatne. Štandardná lekárska starostlivosť v štátnych zdravotníckych zariadeniach je poskytovaná v rovnakom rozsahu a za rovnakých podmienok ako pre gréckych občanov bezplatne a to na základe Európskeho zdravotného preukazu, ktorý si občania musia vyžiadať od svojej zdravotnej poisťovne v SR ešte pred vycestovaním do GR. Vzhľadom na to, že vyššie uvedené zdravotná starostlivosť je poskytovaná Slovákom len v štátnych zariadeniach GR odporúčame im pred cestou do GR, aby sa pripoistili v súkromnej poisťovni v SR, aby mohli v prípade potreby využiť služby súkromného zdravotníckeho zariadenia, ktoré sú na nepomerne vyššej kvalitatívnej úrovni.
    V prípade, že si slovenský občan neplatil zdravotné poistenie na území SR (t. j. nemá Európsky zdravotný preukaz) a nemá ani súkromné pripoistenie, hradí si zdravotnú starostlivosť poskytnutú v GR z vlastných prostriedkov.
    Na prevoz do SR v prípade úrazu alebo úmrtia treba uzatvoriť komerčné poistenie, prípadne túto otázku konzultovať s príslušnou zdravotnou poisťovňou. Očkovanie sa pri vstupe do GR nevyžaduje.
    Voda z oficiálneho vodovodu je nezávadná s výnimkou niektorých menších ostrovov. Turisti v lete často podcenia pitný režim, ochranu zraku na prudkom slnku a pokožky pred úpalom.
  • Bezpečnosť
    Všeobecná úroveň bezpečnosti v Grécku zodpovedá štandardom bezpečnosti členského štátu Európskej únie a NATO. Z hľadiska cestovného ruchu ide o bezpečnú krajinu, o čom svedčí aj bezproblémový priebeh Olympijských hier v roku 2004. V Aténach a Tesalonikách síce existuje latentná hrozba ľavicového extrémizmu, ktorý je namierený proti vybraným gréckym alebo zahraničným štátnym alebo ekonomickým inštitúciám, doposiaľ však nebol zaznamenaný žiadny útok na turistické objekty alebo turistov.
    Úmerne s rastúcim počtom nelegálnych migrantov žijúcich v Grécku však narastá drobná kriminalita, pomerne časté sú krádeže dokladov, resp. peňazí, či drobnej elektroniky. Osamelo cestujúce ženy by mali byť obozretné pri zoznamovaní sa s neznámymi mužmi.
    V prípade straty alebo odcudzenia cestovných dokladov (pas, občiansky preukaz) je potrebné takúto udalosť okamžite hlásiť gréckym policajným orgánom v mieste pobytu a od polície si vyžiadať aj písomné potvrdenie o oznámení danej udalosti.V takomto prípade je potrebné osobne požiadať na Veľvyslanectve Slovenskej republiky v Aténach o vydanie náhradného cestovného dokladu na návrat do SR, pričom je potrebné predložiť 2 fotografie (3,5 x 4,5 cm) a zaplatiť správny poplatok vo výške 6.50 EUR.
    Pri strate alebo odcudzení finančných prostriedkov je vhodné využiť služby Western Unionu - v SR tieto služby zabezpečuje TATRA Banka a Slovenská pošta, a. s. Prostredníctvom Western Unionu je možné poslať peniaze obratom pre konkrétnu osobu na ktorúkoľvek pobočku Western Unionu v Grécku. V Grécku služby Western Unionu zabezpečujú mnohé zmenárne a väčšie nákupné strediská (napr. AB Vassilopoulos), v Aténach aj hlavná pošta. Pri zasielaní peňazí osobe, ktorá nemá cestovný pas, ale len náhradný cestovný doklad, nechcú v službe Western Union v Grécku vyplatiť zaslané peniaze, odporúčame preto uviesť ešte ďalší údaj, resp. heslo, ktorým sa overí totožnosť adresáta.
    Informácie o najbližšej pobočke Western Union v GR získate na tel. č.: 800-100-2020.
  • Väčšia časť územia Grécka sa nachádza v seizmicky aktívnej zóne. Kempovanie by sa malo obmedziť na oficiálne táboriská a ohne by sa nemali zakladať vo voľnej prírode - v    Grécku v lete veľmi časté lesné požiare. Potápanie s prístrojom je povolené iba v určitých lokalitách. 
  • Motoristické informácie
    Pri ceste autom do Grécka je potrebný vodičský preukaz, doklady od vozidla a potvrdenie o poistení (zelenú kartu).
    Polícia toleruje maximálne 0,5 promile alkoholu v krvi, za väčšie množstvo je pokuta, nad 0,8 promile ide o trestný čin.
    Za použitie gréckych diaľnic sa platí. Orientačné ceny pre osobné vozidlá: Evzoni – Katerini: 2,50 EUR; Patra – Atény:  7 EUR; Attiki odos (diaľničný obchvat Atén), cestný úsek Atény – Spata (letisko) 2,50 EUR.
    Cesty sú dobré, ale veľmi preplnené, najmä na úseku Solún-Atény. Časté sú nehody. Hlavné trasy sú vyznačené v gréčtine i latinke. Povinné sú bezpečnostné pásy, zakázané je telefonovať z mobilu.
    Najvyššia povolená rýchlosť v obci je 50 km/h, mimo obce 80 km/h a na diaľnici 120-130 km/h, autá s prívesom v obci 40 km/h, mimo obce a na diaľnici 80 km/h, motocykle v obci 40 km/h, mimo obce a na diaľnici 70 km/h.
  • Bezpečnosť na cestách
    Grécko je z hľadiska štatistiky dopravných nehôd charakteristické vysokým percentom smrteých úrazov. Pri vedení motorového vozidla je potrebné počínať si maximálne obozretne vzhľadom na osobitný štýl jazdenia v Grécku. Večer sa pripravte na to, že miestni vodiči zásadne jazdia iba s obrysovými svetlami dovtedy, kým nie je úplná tma. Na druhej strane, po zotmení si na cestu svietia prípadne aj hmlovkami, ktoré sú tu mimoriadne obľúbené. Osobitnú pozornosť treba venovať vedeniu motorových vozidiel vo veľkých mestách, kde dochádza k nerešpektovaniu jazdných pruhov a z dôvodu chýbajúcich parkovacích miest často aj k netradične odstaveným vozidlám uprostred vozovky. Úroveň dodržiavania dopravných predpisov v Grécku je vo všeobecnosti nízka, tolerantná je aj ich kontrola zo strany gréckych policajných orgánov. Osobitne upozorňujeme na časté nepoužívanie smeroviek, jazdu na červenú, či nejednoznačné pravidlá pri vchádzaní na kruhové objazdy (prednosť majú spravidla vozidlá prichádzajúce na kruhový objazd, pokiaľ nie je vyznačené inak). Spoplatnené diaľnice sú vo všeobecnosti v dobrom stave a sú dostatočné široké. Špecifikom je jazda po krajnici - uvoľňujete tak cestu rýchlejším autám.
    Dopravné a smerové značenie je napriek neraz netradičnému umiestneniu (za križovatkou, resp. na ľavej strane) relatívne prehľadné a na hlavných cestných trasách aj v latinke. V poslednom období pribúdajú úrazy na čoraz populárnejších malých motocykloch. Pri jazde na motocykle osobitne doporučujeme používať prilbu, napriek častému nerešpektovaniu tohto dopravného predpisu v Grécku.
    Vodiči kamiónov by pri jazde v GR mali byť obzvlášť obozretní vzhľadom na množiace sa prípady nelegálneho prevážania cudzincov. Je vhodné jazdiť so zapečateným návesom a vyhýbať sa odľahlým parkoviskám.
    Hlavné ulice veľkých miest sú prepchaté, zápchy sú dlhé, predbieha sa chaoticky z pruhu do pruhu a neustále sa trúbi.
    Právnici Gréckeho automotoklubu ELPA poskytujú zahraničným motoristom bezplatné rady.
  • Colné a devízové predpisy
    Nôž a slzotvorný plyn v kabelke kvalifikuje grécka polícia ako nedovolené ozbrojovanie. Trestný je dovoz, vývoz, prevážanie, výroba, predaj, prechovávanie drog a pestovanie rastlín, z ktorých sa vyrábajú omamné či psychotropné látky. Sadzba je minimálne 10 rokov a je spojená aj s vysokou pokutou. Mak sa pokladá za ľahkú drogu.
    Do GR je možné doviezť potraviny z iných členských krajín EÚ v množstve, ktoré slúži na osobnú spotrebu. Dovoz živých zvierat, rastlín a semien ako aj iného biologického materiálu do GR je prísne kontrolovaný a zväčša podlieha dovoznému povoleniu a následnej fytokontrole, resp. karanténe. Dovoz domácich zvierat je možný s medzinárodným očkovacím preukazom. Odporúča sa pred cestou konzultovať prípadné otázky s Veľvyslanectvom Helénskej republiky v Bratislave.
  • Ubytovanie
    Grécko je jednou z najpopulárnejších turistických destinácií na svete. Nájdete tu všetky druhy ubytovania, od hotelov po kempingy. Ubytovať sa dá tiež na súkromí.
    V krajine sú dva systémy kategorizácie hotelov. V staršom sú hotely kategorizované podľa písmen A,B, C, D, E a trieda L (Lux).
    Nová hviezdičková kategorizácia rozlišuje od jedno-, dvoj-, troj- až po päťhviezdičkové hotely.
    Päť hviezdičkovému hotelu zodpovedá stará trieda „L“, trieda „A“ 4****, trieda „B“ 3***, trieda „C“ 2**, a „D“ a „E“ jednohviezdičkovému hotelu. http://www.gnto.gr 
    Voľné kempovanie je prísne zakázané. Individuálne táborenie mimo vyhradené kempy sa neodprúča.
  • Peniaze sa dajú vymieňať v bankách, kde berú hotovosť, cestovné šeky alebo Euro šeky, najnižší poplatok je za výmenu hotovosti. Na poštách sa dá vymeniť len hotovosť, poplatky sú nižšie ako v bankách. Hotely a cestovné kancelárie vymieňajú hotovosť aj šeky, poplatky sú vyššie ako v bankách.
  • Bankomaty nájdete LEN vo väčšine turistických centier a väčších mestách. Kreditné karty však neakceptujú v každom hoteli alebo obchode. Pri cestách mimo centier sa oplatí mať hotovosť, platobné karty a bankomaty nájdete ťažko. 
  • Ceny: Grécko nie je lacné, ceny mimo sezóny (stred júna- koniec augusta) sú nižšie až o 30%.
    Zjednávanie o cene je možné (očakávané) len v turistických alebo rodinných obchodoch predávajúcich suveníry, alebo vlastné výrobky. Na iných miestach je nevhodné. Prepitné  v reštauráciách býva služobné započítané do ceny. Malé množstvo je zvykom  nechať obsluhe. To isté platí pre taxíky.     
  • Turistické informačné kancelárie nájdete vo všetkých turistických strediskách. Tam dostanete základné informácie o najdôležitejších pamiatkach a zaujímavých akciách v meste a najbližšom okolí, možnostiach ubytovania, dopravných spojoch a pod. K dispozícii bývajú väčšinou plániky miest a viacjazyčné brožúrky. http://www.gnto.gr 
  • Otváracie hodiny väčšiny obchodov sú v pondelok a v stredu od 9:00 do 14:30 hod., utorok, štvrtok a piatok 9:00 až 13:00, popoludní od 17:30 až 20:30. V sobotu od 9:00 do 15:00 hod. Niektoré obchody zatvárajú až o 22:00.
    Múzeá: Od 9:00 alebo 10:00 do 14:00 alebo 16:00. Väčšinou zatvorené v pondelok, niektoré v utorok. Návšteva mníšskeho štátu Athos (Agios Oros) je povolená len mužom starším ako  18 rokov, ženy sem prístup nemajú. O povolenie návštevy je potrebné žiadať vopred.
    Vstup na niektoré pamiatky je pre študentov zadarmo, stačí ukázať medzinárodnú študentskú kartu.
  • Dôležité telefónne čísla:
  • Prvá pomoc: 166
  • Informácie o pohotovosti (nemocnice a lekárne): 1434
  • Dopravná polícia: 100
  • Hasiči:199
  • Turistická polícia: 171
  • Prístavná polícia: 108
  • Informácie o dopravných spojeniach (lietadlá, vlaky, autobusy, lode): 1440
  • Informácie o telefónnych číslach: 11888
  • Cestná služba gréckeho autoklubu ELPA = 104

 

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Aténach  
Georgiou Seferi 4, Palaio Psychiko, 15452
154 52  Atény
Helénska republika, Grécko
Telefón: 0030-210/677 1980
Mobilný telefón:  0030/6932 408 028
Fax: 0030-210/677 6765
E-mail:
emb.athens@mzv.sk 
Internet:
www.mzv.sk/ateny

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa