Veža baziliky Sagrada Familia má svietiacu hviezdu: Je to hrôza, hovoria domáci

2021-12-11 12:00:00 |   |    | 

V stredu večer v Barcelone slávnostne odhalili novú vežu baziliky Sagrada Familia. Na jej vrchole vo výške 138 metrov sa prvýkrát objavila obrovská sklenená hviezda a domáci z toho rozhodne nie sú nadšení.




 

Vežu Panny Márie, ktorá sa stala najvyššou vežou tohto stále nedostavaného chrámu, pri príležitosti cirkevného sviatku Nepoškvrneného Počatia Panny Márie odhalil barcelonský arcibiskup a kardinál Juan José Omella a videoposolstvo k tejto udalosti zaslal aj pápež František.

Hlava katolíckej cirkvi zaslala pozdravy najchudobnejším obyvateľom Barcelony, chorým a pacientom s Covidom-19, starým ľudom i mladým a všetkým, ktorí prežívajú ťažké časy. „Kiež nás táto hviezda, ktorá tu oddnes bude žiariť, osvieti,“ vyhlásil v španielčine pápež František, ktorý je pôvodom z Argentíny. Vyjadril tiež želanie, aby hviezda pomáhala ku každodenným prejavom lásky, bratstva a pomoci tým v najväčšej núdzi.

Pred rozsvietením dvanásťcípej hviezdy s priemerom 7,5 metra a hmotnosťou päť a pol tony odslúžil kardinál Omella omšu. Chrám, ktorý je symbolom katalánskej metropoly, označil za jeden z najkrajších na svete.

Viacerí domáci však jeho novú podobu tak romanticky nevidia. Podľa denníka El Nacional sa združenie obyvateľov okolitých domov sťažovalo, že rozsvietená hviezda bude vytvárať veľmi silný svetelný smog a aj z estetického hľadisko je to podľa nich hrôza. Združenie už predtým žiadalo, aby sa zastavila dostavba baziliky, kým radnica nevyrieši problémy spojené s masovou turistikou.

Sagrada Família (Svätá rodina), zobrazujúca život Ježiša Krista a biblické dejiny, je jednou z najnavštevo­vanejších španielskych pamiatok. V roku 2019 ju navštívilo 4,5 milióna turistov, teda v priemere asi 12 000 denne.

Chrám sa začal stavať v roku 1882 a stále nie je jasné, kedy bude toto unikátne architektonické dielo dokončené v podobe, akú si predstavoval architekt Antoni Gaudí (1852–1926). Sagrada Família má mať dohromady 18 veží. Tá najnovšie odhalená, veža Panny Márie, bude druhou najvyššou po veži Ježiša Krista, ktorá má mať 172 metrov, čím prekoná doteraz najvyššiu katedrálu sveta v nemeckom Ulme (161,5 metra).

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa