Dovolenkári v Španielsku neveria svojim očiam: Po lehátkach im behajú diviaky

2023-08-11 18:30:00 |   |    | 

Prítomnosť diviakov na perifériách európskych miest, ktorá sa zvýšila aj v súvislosti s vyľudnenými ulicami za pandémie covidu-19, dnes už toľko neprekvapí. V juhošpanielskej Andalúzii sa ale diviaky v posledných dňoch objavujú aj na plážach, kde hľadajú jedlo v taškách turistov, ktorí sa tam opaľujú. Informovali o tom miestne médiá.



Malá skupinka diviakov sa objavila napríklad na pláži Playa del Cable v meste Marbella. Vyľakaní turisti odbehli dalej a diviaky sa vrhli s chuťou na ich tašky, kde zrejme cítili jedlo. Pobehovali medzi lehátkami a niektoré sa potom rochnili v kalužiach vyhĺbených v piesku. Podľa televízie Telemadrid prichádzajú ošípané na túto pláž prakticky každý deň.

@elmundo.es

Jabalíes en las playas de Marbella: "Están proliferando". Se viralizan vídeos de estos animales en la zona de La Estrella del Mar buscando comida entre las hamacas. Ante esta situación en Ayuntamiento busca soluciones y pide a la Junta de Andalucía que investigue 📽️@fuengirolasequeja #noticiastiktok #playa #jabalies #verano #marbella

♬ sonido original - Somos un periódico

Ošípané sa objavili aj na ďalších stredomorských plážach južného Španielska. Našťastie zatiaľ nikoho nezranili. V Cabo de Gata neďaleko Almeríe je ale situácia už taká vážna, že miestne úrady do konca augusta poľovníkom povolili ich odstrel v revíroch.

"Prasce divoké už dnes u nás nemajú takmer žiadnych predátorov. Ich množstvo môžu obmedziť len vlci. Problém je ale v tom, že populácia vlkov sa výrazne zmenšila," povedala serveru 20.minutos Andrea Torresová z nadácie ochrany zvierat FAADA.

@andresvazquez110

Jabalies en Marbella parte 2, la gente grita del miedo y sale corriendo al verlos #viral #jabalies #marbella #parati

♬ sonido original - Andrés

"Diviaky majú v posledných rokoch tiež lepšie reprodukčné schopnosti, a navyše sú to všežravci," dodala Torresová. Celoročná ponuka potravy v ľudských obydliach tak prispieva k tomu, že doba ich párenia, ktorá normálne prebieha cez zimu, sa rozšírila na celý rok. K rastu populácie diviakov podľa Torresovej prispievajú aj klimatické zmeny, ktoré prinášajú miernejšie zimy.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa