Namiesto zážitkov smrť: V podzemných kanáloch Moskvy zahynulo osem turistov

2023-08-22 12:15:00 |   |    | 

Ruskí záchranári našli telá všetkých ôsmich účastníkov nedeľňajšej exkurzie do podzemných kanálov v Moskve. Informovala o tom dnes ruská štátna agentúra TASS. Podľa predbežnej vyšetrovacej verzie sa účastníci platenej výpravy utopili, keď ich v stokách zastihol prudký lejak a voda rýchlo stúpla. Ruské médiá v pondelok informovali o troch mŕtvych.



"Teraz bolo nájdených všetkých osem účastníkov exkurzie. Všetci zahynuli. Pátracia operácia sa skončila," uviedla záchranná služba, podľa ktorej sú medzi obeťami dvaja maloletí; podľa denníka Kommersant dokonca tri: dve pätnásťročné dievčatá a 17-ročný mladík.

Ruský vyšetrovací výbor označil výpravu za nezákonnú a úrady nešťastie vyšetrujú kvôli podozreniu z trestného činu poskytovania služby porušujúcej bezpečnostné pravidlá s následkom v podobe smrti dvoch a viacerých osôb vinou nedbanlivosti.

Vyšetrovatelia podľa agentúry Interfax tvrdia, že do podzemia môžu vstúpiť len poverení pracovníci komunálnych služieb. V skupine v podzemí bol sprievodca a sedem účastníkov. Po spustení lejaku už nebolo možné sa s nimi spojiť a neskôr sa ukázalo, že všetci zahynuli.

Vyšetrovatelia v tejto súvislosti podozrievajú troch ľudí. Jeden z ninch bezprostredne po tragédii ušiel z krajiny, píše TASS. Podľa vyšetrovateľov v pondelok odletel z Ruska do Spojených arabských emirátov. Kommersant uviedol, že policajti zadržali v Petrohrade generálneho riaditeľa firmy, ktorá organizovala výpravu do podzemia a predávala na ňu vstupenky. V najbližšom čase má byť prepravený do Moskvy. Už skôr policajti zadržali tiež jedného z organizátorov. Vyšetrovatelia ho obvinili zo spáchania trestného činu a plánujú požiadať súd o uvalenie väzby.

O vyšetrovanie sa osobne zaujíma šéf kriminálnej ústredne Alexander Bastrykin. Po nešťastí zmizli ponuky na exkurzii z internetu, píše Interfax.

V rozsiahlych kanáloch ruskej metropoly, z ktorých niektoré boli postavené v 19. storočí, sa ponúka mnoho prehliadok s sprievodcom.

Na nedeľnú výpravu sa podľa skorších informácií agentúry RIA Novosti prihlásili asi dve desiatky ľudí, no kvôli predpovedi sľubujúcej dážď ich nakoniec prišlo zrejme len osem. V stokách ich potom zastihol lejak, pri ktorom napršala tretina obvyklého mesačného množstva zrážok.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa