AKTUALIZOVANÉ: V Kodani horí jedna z najznámejších pamiatok, priečelie sa zrejme nepodarí zachrániť

2024-04-16 11:49:00 |   |    | 

Historickú budovu burzy, ktorá patrí k najznámejším pamiatkam dánskej metropoly Kodane, dnes zachvátil rozsiahly požiar. Veža už spadla a kodanskí hasiči nemôžu zaručiť, že sa podarí zachrániť aspoň priečelie.



 

"Priečelie stále stojí, no začína sa rúcať, ako konštrukcia horí... Snažíme sa spraviť všetko pre ochranu priečelia, no nemôžeme nič zaručiť," uviedol riaditeľ kodanského hasičského oddelenia Jakob Vedsted Andersen.

Agentúra DPA s odvolaním sa kodanských hasičov pritom uviedla, že požiar už zničil podporné štruktúry budovy a niektoré jej časti silne poškodil. Zásahové zložky však uviedli, že zatiaľ neočakávajú zrútenie celej budovy.

Požiar v tejto historickej budove, známej tiež ako Börsen, vypukol ráno okolo 7.30 h pod jej medenou strechou. Aj niekoľko hodín po jeho začiatku z budovy stále stúpa dym a na mieste sa zhromažďujú ľudia. Podľa hasičov pritom požiar pohltil už dopoludnia zhruba polovicu tejto jednej z najikonickejších kodanských budov. 

Vedsted Andersen už skôr uviedol, že pre hasičov je prakticky nemožné dostať sa pod medenú strechu budovy a požiar preto môže naberať na intenzite a rozšíril sa aj na nižšie poschodia. V dôsledku požiaru sa pritom už zrútila aj 56-metrová veža v tvare prepletených chvostov štyroch drakov.

Príčina požiaru známa stále nie je. Budova však prechádzala rekonštrukciou pri príležitosti jej 400-ročného výročia a bola zakrytá lešením.

"Pozeráme sa na hrozné zábery. Dánska história v plameňoch. Budova burzy je jednou z najikonickejších kodanských budov.... Nenahraditeľné kultúrne dedičstvo. Bolí vidieť to," reagovala dánska premiérka Mette Frederiksenová. Zároveň poďakovala hasičom, polícii a každému, "kto statočne bojuje s týmto požiarom".

Börsen leží na ostrove Slotsholmen priamo v centre Kodane neďaleko parlamentu Christiansborg. Budova je postavená v holandskom renesančnom štýle a z veľkej časti bola dokončená v roku 1625. Burza v budove nesídli od roku 1974. Objekt však slúži ako sídlo Dánskej obchodnej komory a je pamiatkovo chránený.

Budova je tiež domovom veľkej umeleckej zbierky, pričom ľudia po vypuknutí požiaru z budovy vynášali veľké obrazy, aby ich uchránili pre ohňom.

 

Historickú budovu burzy v Kodani zachvátil požiar, jej veža sa zrútila

Historickú budovu burzy v centre dánskeho hlavného mesta Kodaň zachvátil v utorok požiar, následkom čoho sa zrútila jej veža. Bezprostredne nehlásili žiadne zranenia, informuje TASR podľa tlačovej agentúry Reuters.

Požiar vypukol ráno o 7.30 h pod medenou strechou budovy, cituje jedného z pracovníkov zásahových služieb agentúra AFP. Ani niekoľko hodín po začiatku sa však oheň podľa agentúry DPA nepodarilo dostať pod kontrolu. Dánske médiá pritom uvádzajú, že na miesto bolo vyslaných asi 120 hasičov a 60 príslušníkov ozbrojených síl.

"Je to medená strecha a je prakticky nemožné dostať sa pod ňu. Oheň má tak veľa času, aby naberal na intenzite," uviedol pre agentúru Ritzau riaditeľ kodanského hasičského oddelenia Jakob Vedsted Andersen. Dodal, že oheň sa už rozšíril aj do nižších častí budovy.

Na videu miestnych médií bolo vidieť, ako ľudia vynášajú z budovy veľké obrazy, aby ich zachránili pred ohňom. V budove sa totiž nachádza veľká zbierka umenia, ktorá zahŕňa i nadrozmerný obraz s názvom Z kodanskej burzy namaľovaný v 19. storočí dánskym maliarom Pederom Severinom Kröyerom. Z budovy pritom šľahali vysoké plamene a k oblohe stúpal hustý dym.

Dánsky minister kultúry Jakob Engel-Schmidt uviedol, že je dojemné, koľkí ľudia pomáhali pri záchrane umenia z horiacej budovy. Jeden muž údajne zoskočil z bicykla na ceste do práce, aby pomohol, píše agentúra AP. Engel-Schmidt zároveň poukázal na to, že v "plameňoch sa ocitlo 400 rokov dánskeho kultúrneho dedičstva".

"Desivé zábery z Börsenu. Je to tak smutné.... Náš vlastný Notre-Dame moment," uviedol dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen, pričom odkazoval na požiar parížskej katedrály Notre-Dame spred piatich rokov.

Polícia uzavrela niekoľko ulíc a okolie budovy, pričom požiadala vodičov, aby sa vyhli jazde v tejto časti mesta. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa.

Budova prechádzala rekonštrukciou a je zakrytá lešením. Podľa tlačovej agentúry DPA bolo cieľom rekonštrukcie napraviť architektonické zmeny budovy z 19. storočia a obnoviť pôvodný vzhľad fasády zo 17. storočia.

Historická budova je známa ako Börsen a 56 metrová veža, ktorá sa zrútila, mala tvar prepletených chvostov štyroch drakov. Ide o jednu z najznámejších stavebných pamiatok Kodane. Leží na ostrove Slotsholmen priamo v centre neďaleko parlamentu Christiansborg. Dokončili ju v roku 1625 a patrí medzi najstaršie budovy dánskeho hlavného mesta.

V budove postavenej v holandskom renesančnom štýle burza nesídli od roku 1974. Objekt však slúži ako sídlo Dánskej obchodnej komory a je pamiatkovo chránený.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK, TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa