VÍKEND Vinári otvoria pivnice

2008-11-15 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Najväčší výročný sviatok degustačnej prehliadky vín pripravilo Združenie Malokarpatská vínna cesta na piatok a sobotu (14. a 15.11.2008).



Na tohtoročnom Dni otvorených pivníc sa návštevníkom predstaví vo vlastných prevádzkach 101 vinárov v 31 obciach a mestách od Bratislavy až po Trnavu. Očakáva sa, že možnosť nazrieť do pivníc vinárov na Malokarpatskej vínnej ceste (MVC) využije vyše 4 000 návštevníkov, ktorí sa budú môcť prezentovať zakúpenými vstupenkovými symbolmi - predovšetkým vínnym pasom, erbovým štopľom a degustačným pohárikom.

Hoci sa cena vstupenky tento rok vyšplhala na 1 000 Sk (33,2 eura), už tri mesiace pred začiatkom podujatia boli všetky vypredané. V cene je však zahrnutý, okrem návštevy pivníc a degustácie ponúknutých vín, aj voľný nákup vybraného vína za 500 Sk (16,6 eura).

Tak ako vlani, aj tento rok sa predseda MVC Milan Pavelka verejne ospravedlnil mnohým neuspokojeným záujemcom o vstupenky. "Nie všetky pivnice sú kapacitne prispôsobené na taký veľký záujem a prehnaným náporom návštevníkov by doterajšia vysoká kvalita podujatia utrpela. Preto obdobnú akciu pripravujeme znovu na jar, na sviatok sv. Urbana", uviedol Pavelka.

Takmer každá otvorená pivnica na MVC má pre návštevníkov pripravené rôzne prekvapenia. V mnohých nebude chýbať živá hudba, karpatské gastronomické špeciality a predovšetkým tekuté vinárske skvosty z tohto i predošlých ročníkov, s visačkou zlatých medailí z medzinárodných prehliadok.

Napríklad, vo Vajnoroch privítajú návštevníkov vo vynovenej historickej pivnici, v ktorej atmosféru dávnych tradícií miestnych vinohradníkov a vinárov pocítia hostia pohľadom na vyše storočné drevené sudy. V nejednom z nich dozrievalo naraz vyše 3 300 litrov vína. Pivničný majster Branislav Brúder odporúča do pozornosti tohtoročný Rýnsky rizling, ktorý mal na koreni takmer 23 percentnú cukornatosť.

Deň otvorených pivníc budú dopĺňať mnohé sprievodné akcie. Jednou z nich je možnosť návštevy zrekonštruovaných pivničných priestorov Malokarpatského múzea v Pezinku, ktoré slávnostne otvorí v piatok 14.11. predseda Bratislavského samosprávneho kraja Vladimír Bajan. K nahliadnutiu ponúkne unikátnu zbierku vinárskeho a vinohradníckeho náradia zo začiatku 17. storočia. Návštevníkov pravdepodobne zaujme aj po prvý raz vydaný kalendár šarmantných múz MVC alebo nová panoramatická mapa vinárskych a vinohradníckych ciest i obcí na MVC.

 

 

Kontakt

Združenie Malokarpatská vínna cesta
Horná 20
900 01 Modra
Tel.: 033 643 34 89, 0915 142 777
E-mail: www.mvc.sk mvc@mvc.sk

 

Zdroj/autor: tasr, mvc, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa