DOMA Pasy s odtlačkami prstov

2008-11-19 08:40:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Od júna 2009 by mali príslušné policajné pracoviská na Slovensku začať vydávať cestovné pasy aj s odtlačkami prstov zapísanými v čipe s vyšším stupňom ochrany.



V súčasných pasoch nie sú odtlačky prstov ich majiteľov. Od 15. januára 2008 sa na Slovensku vydávajú žiadateľom biometrické pasy s čipom.

"Okrem údajov v pase, ktoré sú spersonalizované tak, že ich viete čítať okom, máte tam aj ďalšie údaje zapísané do čipu. Množina údajov je teraz aktuálne rozširovaná o odtlačky prstov, ktoré budú zapísané len v čipe," vysvetlil Michal Ševčík zo spoločnosti Hewlett-Packard Slovakia. Odtlačky budú chránené vyšším stupňom ochrany ako ostatné údaje.

Z európskych krajín vydáva pasy s odtlačkami prstov iba Nemecko. V Európskej únii platí nariadenie Európskej komisie, že pasy so sekundárnymi biometrickými prvkami - odtlačkami prstov - by mali začať vydávať do júna 2009 všetky členské krajiny EÚ, k tomu je stanovená technická norma.

Michal Ševčík prispel k vybudovaniu Národného personalizačného centra, v súčasnosti sa podieľa na projektoch pre Ministerstvo vnútra SR - na implementácii Národného schengenského a vízového systému a rozšírení Národného personalizačného centra o personalizáciu biometrických pasov.

 

Zdroj/autor: tasr,drom

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa