KATASTROFY Búrka v južnej Európe zabíjala a ničila

2009-01-27 09:30:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO/FRANCÚZSKO/ video – Španielske úrady dnes vydali nové varovanie pred búrkou pre severnú časť krajiny, len dva dni potom čo orkán Klaus spôsobil v Španielsku a ďalších krajinách veľké hmotné škody a straty na životoch.



V celej južnej Európe od Portugalska po Taliansko si ničivý Klaus vyžiadal 26 ľudských životov. V juhozápadnom Francúzsku, v okolí mesta Bordeaux, zostalo po sobotnom údere orkánu  stále bez elektriny vyše 530 tisíc domácností a škody sa odhadujú na stovky miliónov eur.

Živel si cez víkend vyžiadal v Španielsku 14 ľudských životov, vo Francúzsku najmenej deväť, v Taliansku tri. Časť týchto obetí v Španielsku a Francúzsku sú takzvané druhotné. Ľudia sa udusili potom, čo si po prerušení prúdu zapli v kachliach so zlým odvodom dymu alebo si v dome pustili generátor prúdu a otrávili sa oxidom uhoľnatým.

Miestne úrady v tejto súvislosti vyzvali občanov k maximálnej opatrnosti. Jedna staršia žena zomrela včera v nemocnici potom, čo ju záchranári našli podchladenú pred jej domom v prímorskom departmente Landes.

V Taliansku zahynuli po zosuve pôdy na diaľnicu medzi Salernom a Reggio di Calabria dvaja ľudia a sedem sa ťažko zranilo. Všetci cestovali v dodávke na ktorú sa zrútil celá svah.

Blízko juhotalianskeho mesta Salerno silný príboj strhol do mora 37 ročnú ženu, ktorá sa prechádzala po pláži. Jej telo neskôr objavil 40 metrov od brehu čln prístavnej stráže.

V juhotalianskom kraji Cosenza boli zranené dve osoby, ktoré práve prechádzali v aute po moste cez rieku Crati, keď pod nimi rozbúrené vlny strhli most.

V niektorých francúzskych departmentoch sú dnes zavreté školy a ulice zostávajú nepriechodné. Francúzska elektrárenská spoločnosť EdF oznámila, že dodávky elektriny do viac než 90 percent postihnutých domácností by mali byť obnovené do týždňa. Výnimkou budú obyvatelia departmentu na pobreží Atlantiku.

V autonómnych oblastiach Galície a Katalánska na severovýchode Španielska zostáva bez prúdu asi 80 tisíc ľudí.

Starosta španielskeho mesta Sant Boi Llobregat vyhlásil trojdňový smútok za štyri obete, ktoré zahynuli v troskách športovej haly, kde sa počas orkánu zrútil strop a steny.

Tisícka robotníkov a inžinierov francúzskych štátnych železníc aj dnes odstraňuje spadnuté stromy z koľajníc a opravujú elektrické vedenie. Šéf železníc informoval o škodách na 1500 kilometroch tratí. „ Je to obraz skazy ako počas vojny.“ konštatoval. Stále nefunguje vysokorýchlostná železnica Paríž – Toulouse, takisto ako regionálne a miestne linky.

Viac ako 400 úrovňových prejazdov je mimo prevádzku kvôli výpadkom elektriny, takže sa nedá presne určiť, kedy bude doprava obnovení. „Odporúčame cestujúcim, aby svoje cesty na týchto trasách odložili,“ uviedla spoločnosť UNCF. Miesto vlakov bola zavedená autobusová doprava. Škody v celej oblasti sa odhadujú na stovky miliónov eur.

 


Zdroj/autor: afp,dpa,čtk,drom

VIDEO Orkán v Španielsku a Francúzsku



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa