DOMA Festival Jeden svet v Nitre

2009-04-15 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Deväť dokumentárnych filmov tvorcov zo šiestich krajín môžu od dnešného dňa sledovať návštevníci festivalu Jeden svet v Nitrianskej galérii.



Organizátori putovného dvojdňového festivalu pripravili výber filmov z celosvetového festivalu Jeden svet, tento rok s podtitulom "filmy na telo".

Jeho slovenskú premiéru si v Bratislave v novembri minulého roka pozrelo 14 tisíc divákov. "Cieľom festivalu je dať divákom možnosť dozvedieť sa viac o svete, v ktorom žijú.

Filmy prezentujú odlišný pohľad na udalosti vo svete a prinášajú informácie, ktoré nebývajú súčasťou bežného spravodajstva," uviedla Ivana Kullová z občianskeho združenia Človek v ohrození, ktoré je organizátorom festivalu.

     
Filmy, ktoré prináša festival, sú o skutočných ľuďoch a ich skutočných problémoch. Dokumenty sa zaoberajú problematikou porušovania ľudských práv, postavenia žien, odkrývajú pozadia konfliktov a globálnych problémov.

Približujú život utečencov, iných kultúr a náboženstiev, osudy ľudí žijúcich v nedemokratických režimoch. Šokujúca realita starostlivosti o hendikepované deti v Bulharsku, život v ruskej dedine v ingušskej oblasti, kde drvivá väčšina obyvateľov nemá prácu a od rána do večera pije, podoba súčasného života v Istanbule, kde sa prelínajú zvyšky tradícií s terajším životným štýlom, to sú témy troch z dokumentov, ktoré môžu sledovať diváci v Nitre.

Tie ďalšie sa budú venovať vyľudňovaniu dedín v južnom Grónsku v dôsledku zhoršujúcich sa životných podmienok, vplyvu médií, najmä bulváru na obraz našej dnešnej spoločnosti. Ukážu tiež príbeh rómskeho chlapca, ktorý sa chce zúčastniť na medzinárodnom futbalovom turnaji i to, ako sa Rusko po svojom vysporiadalo s pokusmi zaviesť demokraciu.
     

 

Zdroj/autor: jedensvet,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa