CHORVÁTSKO Klimatické kúpele Opatija

2010-08-02 13:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO/ video - Začiatkom marca tohto roku si Opatija, známa turistická destinácia na Kvarneri, pripomenula už 121. výročie svojho vyhlásenia za klimatické kúpele.



Udeleniu tohto titulu predchádzali v Rakúsko-uhorskej monarchii rozsiahle výskumy klímy a podnebia. Opatija sa totiž vyznačuje zvláštnym variantom mediteránskej klímy, ktorej špecifiká vyplývajú zo slnečnej strany pobrežia, ktoré je navyše chránená lesnatým pohorím Učka a bujnej vegetácie.

Okrem toho, ako je známe, leží toto turistické stredisko v závetrí, takže je v zime chránené pred burou a v lete pred neznesiteľnými horúčavami. To robí pobyt v Opatiji po celý rok veľmi príjemným a vďačným z pohľadu rozvoja celoročnej turistiky.

O tempe rozkvetu klimatických kúpeľov a ich popularite svedčí údaj, že pred prvou svetovou vojnou bývalo v Opatiji dokonca 12 sanatórií. Najviac za to mesto vďačí skutočnosti, že v roku 1889 cisár František Jozef vydáva cisársky dekrét, podľa ktorého sa Opatija stala oficiálnymi klimatickými kúpeľmi Rakúsko-uhorskej monarchie. Koncom XIX. a začiatkom XX. storočia bola Opatija jedným z najznámejších a najnavštevovanejších turistických miest Európy.

Navštevovali ju korunované hlavy a mnohé známe osobnosti, ako boli literát Anton Pavlovič Čechov, balerína Isadora Duncan, skladateľ a dirigent Gustav Mahler, huslista a skladateľ Jan Kubelík a mnohí ďalší.

V mnohých vtedajších turistických sprievodcoch sa podrobne opisuje mierna opatijská klíma, ktorá sa odporúča pre pobyt rekonvalescentov, zvlášť po prekonaní ťažkých ochorení dýchacieho a cievneho systému.

Rekonvalescentom sa odporúča pobyt v kúpeľoch na jar a na jeseň. V sprievodcoch sa spomína aj pobrežná promenáda (lungomare), a izby v tamojších hoteloch sa opisujú ako “hygienické a pohodlné”. “

Ceny nie sú nízke, naopak, sú vyššie ako v rakúskych zimných strediskách“, konštatujú autori turistických sprievodcov, ale uvádzajú, že je to zážitok hodný vynaložených peňazí aj namáhavého cestovania vlakom.

Pokračujúc v tradícii klimatických kúpeľov, má Opatija aj dnes reputáciu destinácie, ktorá je so svojimi klimatickými prednosťami vhodná na turistický pobyt počas celého roka. Popritom sa tu nachádza aj Thalassotherapia, najlepšie centrum kardiologickej rehabilitácie v oblasti a jedno z najväčších laboratórií pre funkčnú, neinvazívnu kardiologickú diagnostiku.

V rámci Thalassotherapije tu pôsobí aj nové Thalasso-wellness centrum, s celkovou rozlohou 2 500 metrov štvorcových. Okrem toho má v Opatiji bohatú wellnessovú ponuku aj väčšina hotelov, takže 120 ročná tradícia klimatických kúpeľov získala v tejto oblasti dôstojné pokračovanie.

 

Klimatické kúpele využívajú k liečbe hlavne prostredie v ktorom sú situované. Jedná sa hlavne o nadmorskú výšku, alebo zloženie ovzdušia, ktoré je dané prírodnými podmienkami. Tieto prírodné podmienky napomáhajú hlavne pri liečbe dýchacích ciest a chorôb s tým súvisiacich. U nás sú to napríklad kúpele Vyšné Ružbachy či Nový Smokovec.


 

Zdroj/autor:  chtz,opatija-tourism,drom,reklamný článok

VIDEO Opatija



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa