KATASTROFY Vlakové nešťastie pri Splite (2)

2009-07-26 14:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Medzi šiestimi ľuďmi, ktorí v piatok zahynuli pri vykoľajení vlaku v Chorvátsku, boli dvaja cudzinci - žena z Francúzska a muž s dvojitým - srbským a španielskym občianstvom.



Rýchlik s dvoma vozňami viezol v čase nešťastia krátko po poludní približne 90 cestujúcich z chorvátskej metropoly Záhreb do prímorského Splitu. K nehode došlo v ťažko prístupnom teréne približne 30 kilometrov pred cieľovou stanicou.

     
Šimun Andjelinovič z patologického oddelenia nemocnice v Splite uviedol, že štyri ďalšie obete na životoch boli chorvátskymi občanmi.
     
Zranenia pri nehode utrpelo 55 ľudí, z ktorých trinásti - vrátane jedného dieťaťa - sú dnes stále hospitalizovaní. Nikto z nich však nie je v ohrození života. Štátna televízia ešte v piatok večer informovala, že desiati zo zranených boli cudzinci. Podľa predstaviteľa nemocnice reagoval v piatok na výzvu na dobrovoľné darovanie krvi rekordný počet obyvateľov Splitu.
     
Príčina nehody je predmetom vyšetrovania, výsledky sa však očakávajú najskôr budúci týždeň.

---------------------------

CHORVÁTSKO - (25.7.) Šesť ľudí prišlo včera o život pri vykoľajení rýchlika neďaleko chorvátskeho Splitu. Najmenej 55 ľudí utrpelo zranenia, viacerí z nich vážne.

Súprava s dvoma vozňami viezla v čase nešťastia krátko po poludní približne 90 cestujúcich z chorvátskej metropoly Záhreb do prímorského Splitu.

Medzi pasažiermi boli podľa chorvátskych médií aj zahraniční turisti. Ministerstvo zahraničných vecí SR však zatiaľ nemalo informácie, či medzi nimi boli Slováci.
     
"Podľa nám dostupných informácií zatiaľ nemáme údaje o tom, že by medzi zranenými alebo obeťami boli slovenskí občania. Situáciu však naďalej sledujeme," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.
     
Na mieste nešťastia zasahovali príslušníci rôznych záchranných zložiek vrátane členov horskej služby. K nehode totiž došlo v ťažko prístupnom teréne neďaleko obce Rudin pri meste Kaštela, približne 30 kilometrov pred cieľovou stanicou.
     
Na rovnakom mieste došlo podľa slov starostu Kaštely k železničnému nešťastiu už v roku 1966. Vtedy zahynulo 33 ľudí. Jisop Berket sa domnieva, že prevádzku tohto úseku železničnej siete treba ukončiť, pretože nezodpovedá bezpečnostným kritériám.
     
Železničnú trať krátko po nehode úplne uzavreli. Náhradnú dopravu zabezpečovali autobusy. Novinári na mieste nehody uviedli, že vlak sa vykoľajil len niekoľko metrov od 20-metrovej rokliny.
     
Príčina havárie je predmetom vyšetrovania. Podľa chorvátskych médií ňou mohlo byť ohnutie koľajníc v dôsledku pretrvávajúcich mimoriadne vysokých teplôt v regióne.

Šéf Chorvátskych železníc Zoran Popovac sa v rozhovore pre štátnu televíziu odmietol vyjadriť k takýmto špekuláciám alebo možnému dôvodu vykoľajenia. Podľa železníc zranený je aj rušňovodič a dvaja sprievodcovia. Chorvátska premiérka Jadranka Kosorová navštívi zranených v nemocnici v Splite, ktorá vyzvala občanov na darovanie krvi.
    

 

Zdroj/autor: mzvsr,tasr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr/ap

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 21. máj. 2024. Meniny má Zina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa