KATASTROFY Požiare na juhu Európy

2009-07-28 08:00:00 |   |    | 

EÚ - Úplnú evakuáciu približne piatich stoviek obyvateľov piatich dedín si včera vynútil lesný požiar na západe Španielska, v regióne Extremadura v okolí mesta Cáceres. Letoviská so slovenskými dovolenkármi požiare neohrozujú.



Silný vietor v oblasti znova rozdúchal totiž plamene, ktoré už počas uplynulého víkendu považovali požiarnici za potlačené. So živlom bojuje v regióne okolo 500 hasičov a posádky viacerých helikoptér.

     
Doterajšia bilancia lesných požiarov v Španielsku je neradostná, už doteraz zničili okolo 70 tisíc hektárov územia, čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s vlaňajškom. Navyše si vyžiadali životy deviatich ľudí vrátane ôsmich požiarnikov.
     
Požiare vyčíňajú aj v iných destináciách na juhu Európy - na talianskych ostrovoch Sardínia a Sicília, na francúzskej Korzike, na ostrove Zakynthos a v ďalších gréckych lokalitách, ako aj na chorvátskom ostrove Čiovo.


Letoviská s dovolenkármi z CK Satur požiare neohrozujú

 

Letoviská so slovenskými dovolenkármi z CK Satur neohrozil požiar, ktorý je na juhu Španielska vo vnútrozemí pri Cádize.  TASR informovala marketingová riaditeľka CK Satur Mária Gallová v súvislosti so správami o požiaroch, ktoré vypukli hlavne na juhu Európy.

Podľa jej slov je to rovnaké aj na Kréte a v Turecku. "Na Sardínii horí najmä od Sassari do vnútrozemia do oblasti okolo Ozieri," objasnila Gallová s tým, že od mája na Sardínii vôbec nepršalo.
     
Letoviská Palau, Isola Rossa, Valle dell Erica, kde trávia dovolenku ich klienti, sú podľa nej bezpečné. "Podľa vyjadrenia našej delegátky tam dovolenkujúci Slováci o požiaroch ani nevedia."
     
V Grécku zaznamenali v nedeľu viac ako 50 nových požiarov, ktorých šírenie podporuje silný vietor.
     
Každý rok trápia Grécko stovky lesných požiarov, spôsobených suchom alebo podpaľačmi. Minulý týždeň ich v krajine zaznamenali vyše 320, zaobišli sa však bez obetí.
Podľa generálnej riaditeľky Fedorovej, situáciu po vypuknutí požiaru v krajinách, kde majú svojich turistov, pozorne sledujú.

Sú v pravidelnom kontakte s ich delegátmi priamo v jednotlivých letoviskách, ako aj so zástupcami partnerských agentúr, v prípade bezprostredného ohrozenia ich klientov sú pripravení situáciu operatívne riešiť, dodala.

 

Zdroj/autor: reuters,satur,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ap/tasr

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa