KATASTROFY Potopenie výletnej lode na Ochridskom jazere

2009-09-07 07:30:00 |   |    | 

MACEDÓNSKO/ BULHARSKO - Kapitána preťaženej výletnej lode, ktorá sa v sobotu potopila na Ochridskom jazere, macedónska polícia zatkla pre podozrenie zo spôsobenia smrti 15 bulharských turistov.



Plavidlo Ilinden rýchlo kleslo na dno zhruba 200 metrov od brehu. Pätnásť ľudí sa utopilo, ďalších 42 ľudí z paluby sa podarilo zachrániť. Išlo o najhoršie lodné nešťastie na jazere, ktoré je najväčším turistickým lákadlom v Macedónsku.

     
Dvadsaťtriročný kapitán Sotir Filevski vzhľadom na vyšetrovanie zostane vo väzbe najmenej 30 dní. V prípade podania žaloby voči nemu za zločiny proti životu a majetku, mu bude hroziť trest väzenia od štyroch do desiatich rokov, povedal pre agentúru AP policajný hovorca Ivo Kotevski.
     
Staré výletné plavidlo smerovalo z Ochridu na východnom pobreží jazera do stredovekého kláštora sv. Nauma pri albánskych hraniciach. Prevažnú väčšinu cestujúcich tvorili Bulhari.  

Macedónsko malo včera deň štátneho smútku, štátne zástavy boli zvesené na pol žrde a všetky športové a kultúrne podujatia sú zrušené.
     
"Celý macedónsky národ cíti smútok pre túto stratu a naše prejavy sústrasti idú rodinám a bulharskému ľudu," uviedol macedónsky prezident Gjorgje Ivanov svojmu bulharskému partnerovi Georgi Parvanovovi, ktorý do Ochridu pricestoval v sobotu po nehode.
     
Podľa úradov nehodu spôsobila zrejme kombinácia technickej chyby a preťaženia, keďže kapacita lode bola 42 osôb a na palube sa nachádzalo 57 ľudí.
     
Macedónska vláda uviedla, že pozvala expertov z Chorvátska a Bulharska, aby asistovali pri vyšetrovaní. Kapitán lode a jeho zástupca vypovedali, že pred potopením počuli zo zadnej časti plavidla silnú ranu. Podľa svedkov sa loď prelomila na dve časti a klesla do vody v priebehu minúty.
     
Dvoch zachránených pasažierov prepustili z nemocnice, ďalší dvaja v nej zostávajú v stabilizovanom stave. Bulharská vládna delegácia pricestovala do Ochridu v sobotu. Pre tých, čo tragédiu prežili, vyslali vládne lietadlo.
     
Bulharskí predstavitelia vyjadrili šok z veku lode. "Táto loď, postavená v roku 1924, patrila do múzea," uviedol bulharský minister bez kresla Božidar Dimitrov. Bulharsko vyhlásilo na pondelok deň štátneho smútku a zrušilo plánované oslavy 124. výročia zjednotenia krajiny.
     

 

Ochridské jazero (Ohridské jazero, predtým Pogradecké jazero) – jazero na hraniciach Macedónska a Albánska na Balkánskom poloostrove. Nachádza sa v tektonickej kotline. Vzniklo pred 3 až 4 miliónami rokov. Pomenované je podĺa mesta Ohrid. Východné a západné brehy sú strmé a členité, zatiaľčo severné a južné sú mierne vlnité. Jazero má rozlohu 348 km², je 30 kilometrov dlhé a maximálne 15 kilometrov široké. Dosahuje hĺbku 285 metrov. Leží v nadmorskej výške 695 metrov. (wiki) 

 

Zdroj/autor: ap,dpa,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa