NA KRÍDLACH Seagle Air prestala lietať (2)

2009-10-23 13:15:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Všetky lety, ktoré mala spoločnosť Seagle Air zabezpečiť pre cestovné agentúry, zabezpečí náhradný prepravca.



Letecký prepravca Seagle Air, ktorý pozastavil 6 charterových letov, preto tvrdí, že situácia spoločnosti sa cestujúcich nedotkne.

"Síce nelietame, ale neznamená to nič tragické pre ľudí. Momentálne máme malú nepriaznivú situáciu, ktorú samozrejme riešime," uviedol generálny riaditeľ Seagle Air Peter Hanák na dnešnom tlačovom brífingu.

Podľa hovorcu ministra dopravy Stanislava Jurikoviča vykoná Ministerstvo dopravy SR finančný a bezpečnostný audit v spoločnosti Seagle Air, vzhľadom na jej avizovanú nepriaznivú finančnú situáciu.

"Ak sa preukáže, že táto finančná situácia je nepriaznivá, tak môže byť odobratá trvalá licencia," povedal Jurikovič. Ako ďalej pokračoval, následne môže byť udelená dočasná licencia na to, "aby prebehol proces, ktorý by zlepšil túto finančnú situáciu. V prípade, že bude naozaj zlá, tak môže byť aj odobratá licencia".

Príčinou zrušenia šiestich charterových letov spoločnosťou Seagle Air bolo nenaplnenie kontraktu s talianskym partnerom SkyOne Italy Airlines, Ltd. na prenájom troch lietadiel aj s posádkou na zimné obdobie, kedy sú charte na Slovensku málo využívané.

"Bohužiaľ, situácia sa vyvinula do štádia, kedy náš taliansky partner porušil podmienky zmluvy a preto sme museli túto zmluvu zrušiť," povedal na brífingu Hanák. Ako ďalej pokračoval, za uzemnené lietadlá musela spoločnosť platiť leasing a údržbu, takže prostriedky, ktoré mali slúžiť na prevádzku a chod firmy sa presunuli do týchto lietadiel.

Kontrakt medzi Seagle Air a SkyOne Italy Airlines, Ltd podpísali firmy na päťročné obdobie s opciou predĺženia na ďalších päť rokov. "Letový poriadok bol na tri lietadlá, kde každé lietadlo nalieta minimálne 200 hodín, čo je na zimné obdobie veľmi dobré využitie," uviedol Hanák. Ako pokračoval, kontrakt zabezpečoval aj ďalší rozvoj pre letné obdobie.

"Suma za tých päť rokov bola 72 mil. eur. Treba však povedať, že minimálna, pretože v zmluve je vždy nejaká garancia hodín, a to, čo je navyše sa dopláca," informoval Hanák.


Seagle Air podľa jeho generálneho riaditeľa Hanáka vzniknutú situáciu rieši so svojimi partnermi, pričom s niektorými sa už dohodla na splátkových kalendároch. Spoločnosť SkyOne so Seagle Airom prestala podľa Hanáka tento týždeň komunikovať. "Našim najbližším krokom bude vykonať všetky právne úkony, pretože v zmluve je pokuta vo výške 14,4 mil. eur, v prípade zrušenia kontraktu z dôvodu nedodržiavania zmluvných podmienok," uviedol Hanák. Ako pokračoval, momentálne právnici firmy pracujú na právnych krokoch, ako túto zmluvnú pokutu od talianskeho partnera získať.

 

----------------------------

SLOVENSKO - Slovenská letecká spoločnosť Seagle Air od polnoci pozastavila lety na najbližšie obdobie pre nedostatok peňazí.

Seagle Air využívali slovenské aj české cestovné kancelárie na charterovú dopravu.
   
"Dôvodom tohto rozhodnutia je fakt, že do tejto chvíle nebola naplnená zmluva zo strany talianskeho partnera Skyone Italy Airlines o využití lietadiel našej spoločnosti na lety z Talianska," uviedol generálny riaditeľ aerolínií Peter Hanák Hanák vo vyhlásení.

Talianska spoločnosť podľa neho nesplnila svoje finančné dohody, ktoré vyplývali z uzavretej zmluvy. "O tejto situácii sme už informovali všetky cestovné kancelárie, s ktorými máme uzavreté zmluvy," dodal generálny riaditeľ aerolínií. 
   
Zatiaľ nie je známy počet turistov, ktorí sú v súčasnosti v zahraničí a mali by sa vrátiť do vlasti so Seagle Air, ani počet cestujúcich, ktorí s aerolíniami mali v najbližšom čase vycestovať. Podrobnosti by mala spoločnosť poskytnúť v piatok.
   
"Cestovné kancelárie na Slovensku majú viaceré alternatívne plány, ako situáciu riešiť," citoval portál Sme.sk viceprezidenta Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Pavla Komoru.
   
Pozastavenie letov by podľa neho nemuselo spôsobiť vážnejšie problémy. "Máme tu spoločnosť AirSlovakia alebo České aerolínie. Vylúčená nie je ani možnosť, že do niektorých destinácií budú lietať tamojšie aerolínie. Napríklad Bulharsko," dodal.
   
Seagle Air vznikla v roku 1995 a zo začiatku prevádzkoval súkromnú leteckú školu a menšie lietadlá pre nepravidelnú dopravu. Charterovú prepravu spoločnosť zabezpečuje od roku 2007. Koncom septembra aerolínie ohlásili, že by chceli podnikať aj v Česku a umiestniť tam jedno lietadlo. Aerolínie majú v súčasnosti šesť lietadiel Airbus a Boeing.
   
Na Slovensku Seagle Air poskytuje služby viacerým veľkým cestovným kanceláriám, podľa štatistík bratislavského letiska je tretím najväčším prepravcom. Za prvých deväť mesiacov roka spoločnosť z Bratislavy prepravila takmer 230 tisíc cestujúcich.
   
Začiatkom septembra skrachovali na Slovensku pre nedostatok peňazí nízkonákladové aerolínie SkyEurope Airlines. Pred pádom im nepomohla ani ochrana pred veriteľmi a ozdravný proces, ktoré pôvodne povolil súd. Klientom SkyEurope zostalo asi 280 tisíc  leteniek, ktoré už nevyužijú.
 

 

Zdroj/autor: seagleair,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa