NA KRÍDLACH Finnair štrajkuje (2)

2009-11-18 11:35:00 |   |    | 

FÍNSKO - Fínska štátna letecká spoločnosť Finnair oznámila, že dnes obnoví svoje lety na tridsať percent a na sto percent v piatok po tom, ako sa po dvoch dňoch ukončil štrajk jej pilotov, pre ktorý bolo zrušených okolo 500 medzinárodných aj vnútroštátnych letov.



"Prvé lety (Finnair) už odštartovali. O 7.35 odletelo prvé lietadlo do Bruselu," uviedla hovorkyňa spoločnosti Paeivi Huuhtanen.

Piloti spoločnosti Finnair začali štrajk v pondelok po polnoci po tom, ako 750 pilotov cez víkend odmietlo návrh na sprostredkovanie rokovaní prostredníctvom vyjednávača po mesiacoch neúspešných rozhovorov o kolektívnej zmluve medzi spoločnosťou a odborovým zväzom pilotov. Štrajk sa skončil v utorok večer po tom, ako sa združenie pilotov fínskych aerolínií SLL a spoločnosť Finnair súhlasili s dohodou o mzdách, ktorú navrhol vyjednávač Esa Lonka.

"Museli sme zrušiť 500 letov. Štrajk postihol okolo 40 tisíc cestujúcich," uviedla Huuhtanenová. Podľa hovorkyne spoločnosti zatiaľ je priskoro na odhadnutie celkových strát spôsobených štrajkom, ale len pondelok dosiahla ich výška niečo medzi 2,5 až 5 miliónmi eur, pričom v utorok to bolo možno o čosi menej.


Piloti Finnair súhlasili s dvojročnou dohodou, podľa ktorej sa znížia ich platy o päť percent a lety, ktoré pre Finnair lieta spoločnosť Finncomm Airlines, nebudú označované ako lety Finnair.

 

--------------------------------

FÍNSKO /16/11 - Piloti leteckej spoločnosti Finnair zahájili dnes časovo neobmedzený štrajk, pretože sa s vedením aerolínií nedohodli na budúcich pracovných podmienkach. Zrušením letov Finnairu bude podľa očakávania postihnutých približne 20 tisíc cestujúcich a 200 letov denne.

Štrajk začal potom, kedy sa organizácia fínskych pilotov SLL v sobotu odmietla navrhovanú dohodu o pracovných podmienkach svojich členov. Piloti protestujú proti tomu, aby Finnair najímal cudzích pilotov, zatiaľ čo situácia vlastných pilotov je zložitá.

Rozhovory medzi sspoločnosťou a SLL prebiehali už od jari minulého roka a jedným z ich najcitlivejších bodov bolo plánované prenesenie časti letov do služieb spoločnosti Finncomm Airlines.

Piloti Finnair-u mali naviac napomáhať výcviku svojich kolegov vo Finncomm, čo takisto odmietli. Už predtým pristúpili na zníženie svojich vlastných miezd.

Štrajk sa týka približne 800 pilotov. Piloti Finnair-u štrajkovali v minulosti len raz a to v 70.rokoch. Štrajk však trval len dve hodiny.

 

 

Finnair – Oneworld Travel
Krížna ul. 5–7
811 07 Bratislava SVK
Telefón: +421 (0)2/2086 2000, 02/2086 2001
Fax: +421 (0)2/2086 2002
E-mail: oneworld@oneworldtravel.sk
www.oneworldtravel.sk


 


Zdroj/autor: finnair, čtk, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa