ČESKO Bazilika vo Svätom Hostýne

2010-04-24 13:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Ponuka na turistickú aktivitu ocenená v súťaži portálu Kudy z nudy v kategórii Ceny turistických regiónov - Stredná Morava.



Hostýn je so svojou mariánskou svätyňou (Basilica minor) najnavštevovanejším pútnym miestom na Morave a po Velehrade tiež najpamätnejším.

V expozíciách Svätohostýnskeho múzea sa predstavuje historický vývoj Hostýna od prehistórie až po súčasnosť.

Hostýnske vrchy pomenované podľa pamätnej hory Hostýn sú výbežkom Moravskoslovenských Karpát a teda i západnej časti Vsetínskych vrchov. Horu Hostýn tvoria dva vrcholy – vyšší severný s rozhľadňou a veternou elektrárňou (736 metrov), pútny chrám a rehoľný dom stoja na západnom vrchole (718 metrov). Početné archeologické prieskumy preukázali osídlenie Hostýna už v staršej dobe kamennej.

Dominantným objektom celého Hostýna je pútnická bazilika Nanebovzatia Panny Márie (dostavaná v roku 1748) so sochou Panny Márie. Bazilika je obklopená kaplnkami. Na začiatku schodiska, ktoré vedie až k bazilike, je Vodná kaplnka, kde vyviera zázračná voda. Veľmi cenná je Jurkovičova krížová cesta s Kohlerovými mozaikami. Posledné zastavenie cesty (kruhová kaplnka Božieho hrobu) je v blízkosti lesného cintorína. Tu sú na večnom odpočinku osobnosti, ktorých život bol spojený so Svätým Hostýnom. Na vyššom vrchole je 15 metrov vysoká rozhľadňa s 59 železnými schodami. Vedľa rozhľadne stojí veterná elektráreň.

 

Svätohostýnske múzeum

Predchádzajúce múzeum sa nachádzalo v rozhľadni, dnešné múzeum je umiestnené v priestoroch jedinečnej Jurkovičovej sály v areáli pútnických domov. Vo svojich expozíciách predstavuje na prízemí historický vývoj Hostýna od prehistórie až po súčasnosť. Na galérii je expozícia prírodnín, flóry a fauny Hostýnskych vrchov. Všetky vystavené exponáty sú s popismi a je tu aj moderná audiovizuálna technika.

 


 

 

Matice svatohostýnská
Svatý Hostýn 115
768 61 Bystřice pod Hostýnem
Tel.: +420 573 381 693
E-mail:
matice@hostyn.cz
Web: www.hostyn.cz

 

Zdroj/autor: kudyznudy, CzechTourism, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa