KATASTROFY Vlaky pod Lamanšským prielivom (3)

2009-12-22 13:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Eurostar obnovil spojenie medzi Britániou a Francúzskom. Vlaky jazdia od ôsmej hodiny ráno a cestovať zatiaľ môžu iba tí pasažieri, ktorí mali zakúpení cestovný lístok na sobotu a nedeľu.



Prvé súpravy Eurostar po štyroch dňoch vyrazili z Paríža a Bruselu do britskej metropole krátko po po 8:00 SEČ, každá s asi tisíckou cestujúcich.

Približne za rovnakú dobu bol vypravený prvý rýchlovlak aj opačným smerom. Oproti normálnej prevádzke, kedy tunelom prejde denne medzi Britániou a kontinentálnou Európou asi 40 tisíc ľudí, majú v súčasnosti jazdiť dve súpravy z troch.

Spoločnosť Eurostar vyhlásila, že plná prevádzka by sa mala obnoviť až po Vianociach, podľa agentúry Reuters - 28.decembra, a vyzvala pasažierov, aby si podľa možností, naplánoval svoju cestu po tomto termíne.

Francúzske dráhy SNCF dnes prostredníctvom tlače zverejnili informácie, že poruchy na vlakoch Eurostar spôsobili elektrické skraty, ktoré boli zapríčinené mimoriadne jemným snehom. Tento prašný sneh sa nohromadil v mieste motoru a rýchlo sa rozpustil pri vjazde vlaku do tunela v dobe, kedy bol veľký rozdiel medzi teplotou vonku a v tuneli.

V oblasti tunela sa podľa miestnych meteorológov dnes otepľuje a podobné problémy by sa nemali opakovať.  Dráhy SNCF sa naviac zmienili o prijatých opatreniach proti podobným poruchám, ktoré však neupresnili.


Vysokorýchlostné spoje Eurostar prestali premávať v noci z piatka na sobotu, keď v tuneli pod Lamanšským prielivom pre poruchy uviazlo päť súprav. Výpadok postihol desaťtisíce cestujúcich v jednom z najrušnejších období roka, keď mnohí ľudia plánovali cestu vlakom na sviatky. V dôsledku týchto problémov, viac ako 2000 cestujúcich zostalo uväznených v tuneli.

 

------------------------------

VEĽKÁ BRITÁNIA /21.12./ - Spoločnosť Eurostar, ktorá prevádzkuje vysokorýchlostné železničné spojenie medzi Veľkou Britániou, Francúzskom a Belgickom, v nedeľu oznámila, že jej vlaky nebudú premávať ani v pondelok. Doprava v tuneli pod Lamanšským prielivom tak bude prerušená už tretí deň za sebou. Stále nie je jasné, čo spôsobilo elektrický skrat a poruchu vlakov, a je potrebný ešte ďalší čas, aby sa to vyšetrilo, oznámila spoločnosť. Podľa doterajších informácií spôsobila poruchu pravdepodobne náhla zmena teploty pri vjazde do tunela z francúzskej strany, kde pretrváva mrazivé počasie.

Pre túto poruchu sa na druhú stranu Lamanšského prielivu nedostalo už okolo 57 000 ľudí: 31 000 cestujúcich muselo plánovanú cestu zrušiť v sobotu, a podľa odhadov ďalších 26 000 v nedeľu. Viac ako 2000 cestujúcich muselo stráviť noc z piatka na sobotu v tuneli, pričom niektorí nemali so sebou žiadne jedlo ani nápoje.

Dôsledné vyšetrenie počínania spoločnosti Eurostar avizoval v nedeľu francúzsky europoslanec Dominique Baudis, ktorého rodina tiež uviazla v tuneli. "Reťazenie tých udalostí bolo nenormálne. Úplná neschopnosť Eurostaru je jednoducho škandál," hromžil pred novinármi. Ľudia, ktorí uviazli vo vlakoch navyše tvrdia, že spoločnosť situáciu nezvládla. Generálny riaditeľ železničnej spoločnosti Eurostar Richard Brown v tejto súvislosti priznal, že vytiahnutie pokazených súprav trvalo "veľmi dlho".

Spoločnosť ponúka poškodeným cestujúcim vrátenie cestovného, spiatočný lístok zdarma a odškodné 150 libier (170 eur) na osobu.

 

Zdroj/autor: afp,ap.sita,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa