NA LYŽIACH Neožierajte sa na zjazdovke

2009-12-28 12:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Kampaň varujúca Britov pred nekontrolovaným pitím alkoholu na svahoch francúzskych Álp rozbehlo ministerstvo zahraničných vecí v spolupráci s francúzskymi úradmi...



Iniciatíva má upozorniť predovšetkým mladých Britov na rozdiely medzi pitím na svahoch miestnych veľhôr a v miestnej krčme.

Kampaň zhŕňa plagáty, letáky a podložky pod pivo v lyžiarskych strediskách ako Val d'Isere, Meribel či Morzine.

„Za posledné roky pribudlo ľudí, ktorí si myslia, že alkohol a lyžovanie patria k sebe a dostávajú sa kvôli tomu do problémov,“ povedal britský veľvyslanec vo Francúzsku Peter Westmacott.

Zdôraznil, že britské i francúzske úrady sa snažia odradiť mladých Britov nezvyknutých na vysokohorské podmienky od prístupu k zimnej dovolenke v znamení "let's get pissed on the piste" (francúzsko-anglická slovná hračka, „ožrať sa na zjazdovke“.)

Kampaň nasleduje potom, čo minulú zimu vo Val d'Isere zahynula dvadsaťročná britská študentka. Keď šla domov z baru, stratila sa, spadla do rieky a zamrzla.

Briti to väčšinou preháňajú“, tvrdí anglický lekár žijúci vo Val d'Isere Al Griffiths. „Akosi to patrí k miestnej kultúre: idete lyžovať, dáte si varené víno, potom po lyžovaní pivo, na večeru víno a ani si nevšimnete, že vypijete toľko, čo za týždeň.“

Podľa novín The Guardian, majú „Les Anglaispovesť nezodpovedných pijanov a i v Alpách. Často sa snažia dostať sa opití domov sami v nedostatočnom oblečení, prípadne Britky si neodpustia minisukne ani v pätnásť stupňových mrazoch.

Britské ministerstvo sa tak snaží upozorniť asi milión Britských turistov, ktorí každý rok prichádzajú do Álp, že opilosť v nadmorskej výške nad 1800 metrov nad morom prichádza oveľa skôr než na ostrovoch. Postihnutý turista tak čelí nielen „drobným“ problémom, ako sú stratené pasy, ale i potencionálne fatálnym situáciám....


 

Zdroj/autor:  guardian,čtk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa