EXTRA Francúz preletel balónom Arktické more

2010-04-12 12:30:00 |   |    | 

NÓRSKO/ video - Francúzsky dobrodruh Jean-Louis Etienne pravdepodobne ako prvý osamelý cestovateľ, preletel v balóne Arktické more.



Etienne plánoval preletieť v balóne severný pól, to mu však znemožnili snehové búrky. Cestovateľ a dobrodruh, ktorý vyrazil zo Špicbergov 5. apríla, tak prekonal 3631 kilometrov cesty a pristál na Sibíri.

 

Vo vzduchu strávil 121 hodín a 30 minút.

Šesťdesiatsedemročný Etienne chcel pôvodne preletieť severný pól a pristáť na Aljaške. Na Sibíri čakal na svoj tím, tomu ale cestu na miesto znemožňovali ruské úrady v Jakutsku, niekoľko sto kilometrov od miesta pristátia. Podarilo sa im to až v nedeľu 11.apríla (Etienne pristál v sobotu 10.apríla)

Cestovateľ je vraj v dobrom stave, mal k dispozícii dostatok potravín i možnosť kúrenia, knihy a nôž na obranu proti vlkom.

Balón bol plnený zmesou teplého vzduchu a plynu. Počas letu zbieral Etienne informácie o koncentrácii oxidu uhličitého vo vzduchu a nad magnetickým poľom Zeme, ktoré chce poskytnúť francúzskym výskumným inštitúciám.

Ako prvý prekonali severný pól v balóne v roku 1926 Umberto Nobile, Roald Amundsen a Lincoln Ellsworth. Vyrazili takisto zo Špicbergov a pól prekonali 12.mája. O tri dni skôr však dorazil do cieľa Američan Richard Byrd. V roku 2000 letel na severný pól Brit David Hempleman-Adams na vlastnom balóne s otvoreným košom, vrátil sa už zo Špicbergov. Etienne sa na pól nevypravil prvý krát, bez balónu ho dosiahol v roku 1986.


 

Zdroj/autor: dpa,čtk,drom

VIDEO Jean-Louis Etienne pristál


 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa