AUTOM Automobily s prípojným vozidlom už neplatia mýto

2010-04-27 08:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Automobily kategórie M1 a N1 s prípojným vozidlom s celkovou hmotnosťou nad 3,5 tony nepodliehajú od 15. apríla spoplatneniu mýtnym systémom..



Z platenia mýta vyníma automobily kategórie M1 a N1 s prípojným vozidlom nad 3,5 tony novela zákona o cestnej premávke.

Najneskôr 1. júna bude podľa ministerstva dopravy táto kategória opäť spoplatnená. Za použitie diaľnice alebo rýchlostnej cesty budú musieť vodiči zakúpiť si diaľničnú nálepku. Ide o dočasný stav, kým sa nevytvorí príslušná legislatíva k diaľničným nálepkám.

"Zo spoplatnenia vyníma vozidlá novela zákona o cestnej premávke. Najneskôr 1. júna bude táto kategória opäť spoplatnená. Pri vytvorení jazdnej súpravy nad 3,5 tony z vozidiel M1, resp. N1 a prípojného vozidla bude totiž povinnosťou vodiča pri použití diaľnice alebo rýchlostnej cesty zakúpiť si diaľničnú nálepku," uviedol hovorca ministra dopravy Stanislav Jurikovič.

Výšku a vzor diaľničnej nálepky (pozri Galériu) stanovujú osobitné právne predpisy s predpokladanou dobou účinnosti 1. júna. Vodiči budú mať k dispozícii týždenné a mesačné nálepky s navrhovanou cenou 5 eur a 10 eur.

Nové diaľničné nálepky zavádza vládne nariadenie formálne od polovice mája. Hovorca ministerstva dopravy Stanislav Jurikovič však pripustil, že vodiči budú mať niekoľko dní čas na to, aby si na nové nálepky zvykli. Pokutu za chýbajúcu známku tak asi nebudú musieť platiť ešte do konca mája.

 

SkyToll vyzýva majiteľov vozidiel, aby vrátili palubnú jednotku s príslušenstvom.

Prevádzkovateľ mýtneho systému SkyToll, a.s. vyzýva majiteľov vozidiel, ktorých sa týka novela zákona, aby čo najskôr navštívili najbližšie zákaznícke miesto za účelom vrátenia palubnej jednotky a vysporiadania si svojho zmluvného vzťahu so správcom výberu mýta Národnou diaľničnou spoločnosťou a prevádzkovateľom mýtneho systému.

Prevádzkovateľ vozidla je v zmysle platných všeobecných obchodných podmienok prevádzkovateľa systému povinný vrátiť palubnú jednotku do 21 kalendárnych dní od výzvy. Mýto neplatia vozidlá kategórií M1, N1, M1G a N1G.

"Prevádzkovatelia vozidiel, zaregistrovaní v režime predplateného mýta, môžu navštíviť ktorékoľvek z viac ako 100 zákazníckych miest v Slovenskej republike. Prevádzkovatelia vozidiel, zaregistrovaní v režime následného platenia mýta, musia navštíviť výhradne jedno z 8 kontaktných miest, ktoré sa nachádza v každom krajskom meste," uviedol SkyToll.

Prevádzkovateľ vozidla je povinný na zákazníckom mieste predložiť palubnú jednotku vrátane jej základného príslušenstva, platný technický preukaz vozidla alebo osvedčenie o evidencii vozidla, ku ktorému sa viaže palubná jednotka.

Potrebný je aj platný občiansky preukaz alebo cestovný pas a v prípade vozidla zaregistrovaného v režime následného platenia mýta i výpis z obchodného registra alebo obdobného registra.

V prípade splnomocnenej osoby je potrebné doložiť aj písomné splnomocnenie na zastupovanie prevádzkovateľa vozidla s jeho úradne osvedčeným podpisom. Nutné je aj číslo bankového spojenia v prípade, ak vrátenie finančných prostriedkov presiahne sumu 100 eur.

Zahraniční prevádzkovatelia vozidiel sú povinní predložiť spolu s číslom bankového spojenia aj údaje pre medzinárodný medzibankový platobný styk - IBAN a SWIFT.

Ak palubná jednotka nebude vrátená v stanovenom termíne, prevádzkovateľ vozidla je povinný uhradiť prevádzkovateľovi systému zmluvnú pokutu podľa sadzobníka poplatkov, ktorá je v súlade s Mýtnym poriadkom stanovená vo výške obstarávacej ceny palubnej jednotky zníženej o výšku zloženej zábezpeky.
 

 

Kategorizácia vozidiel

  • kategória M1 - vozidlá projektované a konštruované na prepravu cestujúcich, najviac s ôsmimi sedadlami okrem sedadla pre vodiča,
  • kategória N1 - vozidlá projektované a konštruované na prepravu tovaru s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg,
  • kategória O1 - prípojné vozidlá s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 750 kg,
  • kategória O2 - prípojné vozidlá s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou vyššou ako 750 kg, ale neprevyšujúcou 3 500 kg,
  • kategórie  G - terénne vozidlá; Symbol "G" sa kombinuje so symbolom "M" alebo "N". Napríklad vozidlo kategórie N1, ktoré sa môže používať ako terénne vozidlo, sa označí symbolom N1G.

 

(1) Úseky diaľnic a rýchlostných ciest možno užívať
a) motorovými vozidlami a jazdnými súpravami s celkovou hmotnosťou do 3,5 t po zaplatení úhrady formou nálepky určenej pre motorové vozidlá a jazdné súpravy s celkovou hmotnosťou do 3,5 t.
b) jazdnými súpravami s celkovou hmotnosťou nad 3,5 t tvorenými motorovým vozidlom kategórie M1, N1, MIG a NIG a prípojným vozidlom kategórie O1 a O2 po zaplatení úhrady formou nálepky určenej pre motorové vozidlá a jazdné súpravy s celkovou hmotnosťou do 3,5 t a úhrady formou nálepky určenej pre prípojné vozidlá kategórie O1 a O2.

 

 

Zdroj/autor: mdsr,sita,sme/natankuj.sk,drom

VIDEO Autá s prívesom bez mýta

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa