DOMA Náučný chodník v rezervácii Pramenisko

2010-06-17 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Štátne lesy Tatranského národného parku sprístupnili nový náučný chodník Pramenisko vo Vysokých Tatrách...



Náučný chodník je súčasťou takmer tri a polkilometrového prechádzkového okruhu, ktorý sa začína pri Expozícii tatranskej prírody – botanickej záhrade v Tatranskej Lomnici.

Samotný náučný chodník Pramenisko je dlhý asi 800 metrov a od botanickej záhrady je vzdialený približne jeden kilometer. Päť informačných tabúľ na náučnom chodníku Pramenisko informuje návštevníkov o tomto jedinečnom území, v ktorom významnú úlohu zohráva voda.

Pramenisko je ukážkou tatranských podmáčaných jelšových lesov. Ráz tohto územia určuje najmä voda v podobe jarčekov, potokov i stojacich vôd. Navyše hladina spodnej vody je blízko povrchu alebo priamo na ňom.

Počas prechádzky na náučnom chodníku Pramenisko sa dozviete, prečo je tunajšie okolie zamokrené, panely popri chodníku informujú o lese ovplyvnenom vodou i o tom, aké živočíchy a rastliny v ňom žijú.

Z dvoch vyhliadkových plošín máte možnosť vidieť časť územia vzácneho Prameniska z vtáčej perspektívy. Na jednej z plošín je na drevenej tabuli vygravírovaná krajina s popisom štítov, ktoré vidíte pred sebou.

 

Pramenisko bolo pre svoju jedinečnosť vyhlásené za národnú prírodnú rezerváciu, územie s najvyšším stupňom ochrany. Patrí do zoznamu 72 národne významných mokradí a je súčasťou siete európsky významných biotopov Natura 2000 v kategórii horské a podhorské lužné lesy. Pramenisko je najstarší a najzachovalejší lesný porast tohto typu v Tatrách. Je málo narušený ľudskou činnosťou, a preto má ešte i dnes charakter prírodného lesa.

 

 

Štátne lesy TANAPu

059 60 Tatranská Lomnica
Tel.: 052/478 03 11
Fax: 052/478 03 59
E-mail: sekretariat@lesytanap.sk

 

Zdroj/autor: sita, lesytanap, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 21. máj. 2024. Meniny má Zina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa