POZOR Necestujte bez dokladov

2010-07-26 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ EÚ - Ministerstvo zahraničných vecí odporúča, aby turisti neskúšali do zahraničia cestovať bez dokladov...



"Stane sa to isté čo v SR - nemáte ako dokladovať svoju totožnosť a môžete byť políciou zadržaní, kým sa vaša totožnosť neoverí.

Akurát, že v zahraničí to môže byť komplikovanejšie a zdĺhavejšie, najmä ak priamo v danej oblasti nie je slovenský konzulát alebo veľvyslanectvo, cez ktoré sa môže totožnosť overiť," vysvetlil hovorca rezortu Peter Stano.

Ak však turista doklady stratí, slovenská diplomacia je pripravená aj na tieto situácie. "V prípade straty alebo odcudzenia dokladov je potrebné túto udalosť nahlásiť na miestnej polícii a kontaktovať najbližší zastupiteľský úrad SR," podotkol Stano.

Turisti sú povinní mať pri sebe v zahraničí vždy identifikačný doklad.

V závislosti od krajiny, v ktorej sa nachádzajú, je to buď občiansky preukaz alebo cestovný pas. V prípade cesty motorovým vozidlom je potrebné mať aj vodičský preukaz, doklady od motorového vozidla, doklad o poistení vozidla a v prípade, že nie je vlastníkom vozidla i overený doklad o zapožičaní od majiteľa, dodal Stano.

Na občiansky preukaz sa dá cestovať do štátov Európskej únie plus do Chorvátska, Macedónska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Švajčiarska, Lichtenštajnska, Nórska a na Island. Od 12. júna tohto roku nepotrebujú Slováci pas ani pri ceste do Srbska.


 

 

Zdroj/autor: mzvsr,sita,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa