NA KOLESÁCH V Londýne si požičajte bicykel

2010-08-05 12:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA/ video - Po vzore niektorých európskych metropolí, ako je Brusel, Paríž či Berlín, spustili cez víkend v Londýne prevádzku samoobslužných požičovní bicyklov.



Bicykle sa začali požičiavať minulý víkend.

Na začiatku k nim bude potrebná registrácia na internete. Registrovaní užívatelia dosatnú poštou kľúč, ktorým si bicykle v stojane odomknú.

 

Náhodní užívatelia dostanú pri termináli na parkovisku päťmiestny kód, ktorý im bicykel odomkne. Zaplatia platobnou kartou.
 
Celý projekt (Barclay´s Cycle Hire) sa v zásade týka centrálneho Londýna. Na štyristo parkoviskách v niekoľkých londýnskych štvrtiach a parkoch, bude umiestnených celkom asi 6 tisíc bicyklov,  Podľa starostovho poradcu Rangera, by sa bicyklista nemal v centre Londýna nikdy ocitnúť ďalej ako tristo metrov od parkoviska, kde môže bicykel vrátiť.

Na parkoviskách budú k dispozícii mapy a majitelia iPhonu si môžu stiahnuť aplikáciu, ktorá im umožní nájsť najbližšie stanovisko.

 

Kratšie trasy sú lacnejšie

Zameranie na kratšie trasy sa odráža aj na cene. Pri zaplatení 1 libry umožňujúcej opakované požičiavanie bicykla na jeden deň  je prvá polhodina zadarmo.

Hodina prenájmu za 1 libru, ale dve hodiny už za šesť libier a tri hodiny za 15 libier.

Takto nastavené tarify určite nenahrávajú celodenným vyhliadkovým jazdám po meste. To je lepšie si požičať bicykel v „normálnej“ požičovni.

„Nie sme proti tomu, aby si bicykle požičiavali turisti, ale ide nám o krátke jazdy.“, tvrdí Ranger. Naopak, na dlhšie trasy sa zameriava projekt bicyklových diaľníc. V podstate ide o funkčné neprerušované cyklocesty na hlavných ťahoch medzi okrajom a centrom mesta, ktoré majú byť alternatívou pre ľudí dochádzajúcich do práce do stredu mesta.

Tento rok sú to pruhy pre cyklistov na spojniciach Barkingu a Mertonu a ďalších desať, má nasledovať do piatich rokov.

Londýn je relatívne rovinaté mesto a v prospech jazdy na bicykli hovoria aj ohľadupní vodiči.


 

Zdroj/autor: cyclehire,čtk,drom 

VIDEO Požičané bicykle



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa