ČESKO Múzeum Českého raja

2010-09-18 09:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA/ video - V areáli Múzea Českého raja v Turnově bol otvorený takzvaný Kamenársky dom, čo je replika jedného z posledných zrubov v meste.



Pôvodný zrub stál na Havlíčkovom námestí, na začiatku 70. rokov minulého storočia musel ale ustúpiť novej telekomunikačnej budove.

Veľkorysé plány na rozobranie zrubu a jeho presťahovanie do Dolánek padli. Múzeu sa však pred tromi rokmi podarilo získať peniaze na postavenie repliky tejto jedinečnej ukážky pojizerskej architektúry.

Vonkajšia podoba tejto budovy je presnou kópiou pôvodného objektu. Vo vnútri je to ale samozrejme prispôsobené tým aktivitám, ktoré sa tu plánujú prevádzkovať. Historickým súvislostiam zodpovedá aj miesto, kde replika stojí. Pri archeologickom prieskume pred zahájením stavby boli totiž nájdené základy podobnej stavby.

Drevený dom návštevníkom pripomína budovy, ktoré v meste stáli na prelome 18. a 19. storočia. Kamenársky dom je spoločným projektom partnerských miest Turnov a nemeckého Idar-Obersteinu, ktoré spája dlhoročná tradícia spracovania drahých kameňov, zlatníctva a šperkárstva. Na prízemí bude expozícia, ktorá remeselnú históriu oboch miest pripomenie.

Múzeum taktiež plánuje to, že sa v dome budú konať výtvarné dielne a odborné prednášky. Na záver roka by sa potom mala otvoriť na poschodí aj expozícia venovaná Českému raju a Pojizeří, ktorá bude vytvorená z pozostalostí historika, národopisca a ilustrátora Josefa Václava Scheybala. Základ budú tvoriť jeho kresby, ale chce sa využiť aj jeho zberateľská činnosť.

Okrem expozície Kamenársky dom si návštevníci v Múzeu Českého raja môžu pozrieť aj ďalšie expozície ako Klenotnicu, Históriu kamenárstva a zlatníctva, Ľudovú kultúru Pojizeří a iné, ktorými múzeum disponuje.

Múzeum Českého raja patrí k najnavštevovanejším v Libereckom kraji. Jeho zbierky zamerané predovšetkým na drahé kamene a históriu navštívi ročne okolo 80 tisíc návštevníkov, asi tretinu z nich tvoria zahraniční turisti. Kamenársky dom nie je jedinou akciou, na ktorú múzeum získalo európske dotácie. Vo februári otvorili v bývalej pivnici múzea modernú klenotnicu, kde sa vystavujú i najcennejšie šperky, kamene a archiválie.

 

  • Otváracie hodiny: denne okrem pondelka: máj – september od 9.00 do 17.00, október – apríl od 9.00 do 16.00, sobota – nedeľa: obedňajšia prestávka od 12.00 do 13.00
  • Vstupné: dospelí 50 korún, deti a študenti 25 korún, dôchodcovia 30 korún, rodinné vstupné 100 korún

 

 

Muzeum Českého ráje v Turnově
Skálova 71
511 01 Turnov
Tel.: +420 481 322 106
Fax: +420 481 325 277
E-mail:
mail@muzeum-turnov.cz
Web: www.muzeum-turnov.cz
 

Zdroj/autor: čtk, muzeumturnov, drom

VIDEO Klenotnica v Múzeu Českého raja 



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: čtk

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa