Povinné autosedačky

2006-09-07 13:27:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Na Slovensku budú od júna 2007 povinné autosedačky. Podľa nariadenia, ktoré včera schválila vláda, sa povinnosť týka detí do 15 rokov s výškou do 150 centimetrov a s váhou do 36 kilogramov.



Slovensko tak ako posledné prevzalo príslušnú smernicu Európskej únie. Minister dopravy Ľubomír Vážny navrhoval, aby autosedačky boli povinné od októbra, ale premiér Robert Fico termín posunul, aby sa s nariadením dokázali vyrovnať aj rodiny s nízkymi príjmami.

Vážny nevidí priestor na kompenzácie pre sociálne slabých. Tvrdí, že už teraz Slovensko vyjednalo s Európskou komisiou niekoľko výnimiek, ktoré nariadenie zmäkčujú oproti ostatným štátom EÚ.

Na Slovensku napríklad nie je povinné mať tretiu autosedačku - stačí, ak dieťa staršie ako tri roky pripútate pásom. V obci navyše stačí aj jedna autosedačka a ďalšie dieťa zabezpečené pásom. Ak dieťa sedí na prednom sedadle v protismere jazdy, je potrebné vypnúť airbag.

  • Povinnosť autosedačiek sa vzťahuje aj na prepravu taxíkom
  • Špeciálne sedadlá a pásy musia mať aj školské autobusy

O autosedačkách už niekoľkokrát hovorila bývalá vláda. Nariadenie sa vždy odložilo práve pre diskusie, či treba prispieť ľuďom s nízkymi príjmami.

Minister financií Ján Počiatek po včerajšom rokovaní kabinetu povedal, že o kompenzáciách uvažovali. Jeho kolega Vážny ich považuje za nezmysel. "Ide o podmienky premávky. To by sme v budúcnosti mohli kompenzovať aj povinné zapnutie svetiel cez deň."

Zdroj/autor: sita, ÚV SR

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 21. máj. 2024. Meniny má Zina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa