VÍKEND Bezplatné prehliadky

2008-02-22 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Slovenská spoločnosť sprievodcov cestovného ruchu organizuje pre širokú verejnosť prehliadku zaujímavostí, ktorá sa uskutoční v sobotu 23.2.2008 pri príležitosti Svetového dńa sprievodcov.



 

Účastníkov prehliadok bude sprevádzať viac ako päťdesiat sprievodcov. Budú pripravení kvalifikovane informovať o pozoruhodných kultúrnych pamiatkach, popularizovať ich a tiež odpovedať na otázky občanov.

Akcia má názov Bezplatne prehliadka miest. Podľa zostaveného harmonogramu sa v prvý deň víkendu rozbehne séria sprievodcovských popoludní o 14.00 hodine v dvanástich mestách, ktorými sú Bardejov, Banská Bystrica, Bratislava, Dolný Kubín, Košice, Levoča, Martin, Nitra, Prešov, Rožňava, Skalica a Trnava. Iba v mestách Trenčín a Banská Štiavnica sprievodcovia nastúpia k skupinám občanov o 9.00 a 10.00 hodine.

Účastníci v Banskej Štiavnici uvidia archeologickú lokalitu Glanzenberg nad mestom, v Bratislave to bude jedinečné Podhradie a v Košiciach Dóm sv. Alžbety a kaplnky svätého Michala. Nitra pripravila štyri okruhy prehliadky vrátane Synagógy, Zoborských vrchov a Vazilovej veže, pričom sprievodcami budú študenti Univerzity Konštantína Filozofa.

V kalendári je 21. február od roku 1985 vyznačený ako Svetový deň turistických sprievodcov. Na tento deň pripadá výročie založenia Svetovej federácie asociácie turistických sprievodcov (WFTGA) ako profesijného odborného združenia sprievodcov. Popri prezentácii a popularizácii svojej práce v laickej verejnosti sú turistickí sprievodcovia v istom zmysle aj veľvyslanci miest, regiónov a krajín. Mnohí sa venujú práci so zahraničnými návštevníkmi a dovolenkármi. WFTGA preto prišla v roku 1990 s myšlienkou, že obyvateľom miest, v ktorých sprievodcovia žijú a pracujú, ponúkne približne v deň jej založenia možnosť spoznať mesto s bezplatným výkladom sprievodcu.

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa