Do lietadla aj s čiarovým kódom

2007-10-15 12:54:00 |   |    | 

ŠVAJČIARSKO – Veľké letecké spoločnosti sa dohodli na pôde IATA, že umožnia cestujúcim odbavenie na letisku prostredníctvom čiarového kódu zaslaného na ich mobilný telefón.



 

 

 

Cestujúci sa bude môcť pri nákupe letenky zaregistrovať číslo mobilného telefónu, na ktoré dostane prostredníctvom SMS - čiarový kód. Týmto kódom sa neskôr preukáže pri odbavení na letisku, kde si ho zamestnanci prečítajú priamo z obrazovky telefónu alebo iného prístroja, ako je PDA. Čiarový kód bude možné poslať cestujúcemu aj e-mailom.

Globálne zavedenie technológie pre mobilné telefóny v minulosti obmedzovali rôzne formáty kódov v jednotlivých oblastiach. Nový štandard IATA (Medzinárodná asociácia leteckej dopravy), využíva tri hlavné technológie – Aztec a Datamtrix používané hlavne v Európe a Severnej Amerike a QR, ktorá sa používa v Japonsku. Všetky tri technológie bude schopný prečítať jeden typ skeneru.

Odbavenie pomocou čiarových kódov by malo byť zavedené všetkým leteckými spoločnosťami do konca roku 2010. Podľa IATA, by aerolínie mali vďaka tomu ušetriť ročne viac než 500 miliónov dolárov.

Letecké spoločnosti združené v IATA 1.júla 2008 úplne ukončia vydávanie papierových leteniek. Nahradiť ich má elektronická registrácia, ktorú v súčasnosti využíva asi 84 percent cestujúcich. Zrušenie leteniek má ušetriť leteckým spoločnostiam deväť dolárov na každého cestujúceho. Firmy mimo IATA, predovšetkým nízkonákladové aerolínie už elektronické systémy využívajú úplne (e-letenky). Cestujúci sa v týchto systémoch registrujú cez počítače a pri nástupe do lietadla sa preukazujú len dokladom totožnosti.

 

Zdroj/autor: iata,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa