Drahá ropa - drahšie letenky

2006-04-24 11:50:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Cena ropy stále stúpa. Analytici to zdôvodňujú poklesom amerických zásob benzínu a napätím, ktoré spôsobuje spor okolo iránskeho jadrového programu.



Letecké spoločnosti a cestovné kancelárie už ohlasujú, že rastúce ceny ropy zrejme predražia dovolenky. Drahá ropa vplýva na ceny benzínu, čo sa časom odrazí aj v sumách, ktoré klienti platia za letenky. "Určite sa to prejaví na cenách letov," povedal obchodný riaditeľ Air Slovakia Jaroslav Riečický.

Rásť by nemala samotná cena letenky, ale palivový poplatok, ktorý väčšina leteckých spoločností účtuje spolu s letenkami. Palivový poplatok závisí od dĺžky letu, napríklad do Veľkej Británie je to v Air Slovakia 500 korún, do Číny o tisícku viac. Riečický zatiaľ nevedel povedať, o koľko sa poplatky zvýšia. "Nárast cien ropy sa do leteckého benzínu neprenesie naraz, trvá to určitý čas."

Vyššie ceny palivových poplatkov pocítia ľudia, ktorí si letenky rezervovali alebo sa ich v najbližšom čase len chystajú kúpiť. Tí, čo si letenky kúpili s predstihom, zrejme doplácať nebudú. "Ak niekto za letenku zaplatil, nebudeme od neho žiadať dodatočné peniaze," povedal Riečický.

Podobne je to aj v SkyEurope Airlines. "Keď cestujúci už raz letenku uhradil, jej cena je konečná," povedala hovorkyňa spoločnosti Gabriela Horváthová.

Slovenské aerolínie nebudú zvyšovať ceny pravidelných ani nepravidelných letov. Na drahú ropu sa už pripravili. "V marci ešte pred začiatkom letnej sezóny sme zvýšili palivové poplatky pri pravidelných letoch o 5 eur na 20 eur za jeden let," povedala šéfka ich marketingového oddelenia Tatiana Jonáková. Zvýšili sa i poplatky pri nepravidelných letoch. "Nárast ceny ropy je zohľadnený v zmluve s príslušnou cestovnou kanceláriou." O koľko ceny zvýšia, prezradiť nechcela, odvolala sa na obchodné tajomstvo.

Cestovky by sa mohli rozhodnúť, že ceny nezvýšia, zrejme to však nespravia. "Keď nám letecké spoločnosti budú účtovať vyššie ceny leteniek, určite to prenesieme na klientov," povedala Mária Gallová zo Saturu, najväčšej cestovnej kancelárie na Slovensku. Palivové poplatky sú podľa nej zatiaľ jedinou príčinou, prečo budú dovolenky drahšie. "Na cenách ubytovania alebo stravovania by sa stúpajúce ceny ropy zatiaľ prejaviť nemali."

Nízkonákladoví prepravcovia sú opatrnejší. Napríklad SkyEurope Airlines, ktorá nedávno palivový príplatok dokonca zrušila, ceny zatiaľ zvyšovať nebude. "Po prvýkrát v histórii sme zaistili ceny paliva, čím sa chránime pred jeho prípadným zdražením," povedala Horváthová. Zdraženie ropy v minulých dňoch nepovažuje za dramatické. Ak by sa cena ropy zvýšila ešte viac, letenky by zdraželi aj SkyEurope.

Zdroj/autor: SME, Ľ.Jančík (krátené)

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa