Mayotte má nádhernú prírodu a úžasné pláže, no jeho obyvatelia trpia: Zachráni ich turizmus?

2022-10-19 07:00:00 |   |    | 

Mayotte je súčasťou Komorských ostrovov v Indickom oceáne. Patrí pod správu Francúzska a jeho obyvatelia sú členmi Európskej únie. Má nádhernú prírodu a úžasné pláže, preto láka množstvo turistov. Na tých sa domáci pozerajú ako na ich záchranu. V krajine je veľa chudobných regiónov a medzi jednotlivými vrstvami sú priepastné rozdiely. Preto sa nemajetní obyvatelia snažia zarobiť aspoň v turistickom priemysle, ktorý im prináša najviac peňazí.



 

Jedna z najväčších lagún na svete

Pri ostrove Mayotte sa nachádza jedna z najväčších lagún na svete, ktorá zároveň patrí aj k tým najkrajším. Obklopujú ju koralové útesy, takže ponúka perfektné podmorské divadlo pre potápačov. V lagúne je pokojná voda, preto sa tam tiež dobre pláva a vyhľadávajú ju aj rodiny s deťmi. Po väčšinu roka má príjemnú teplotu, takže sa tam môžete kúpať v podstate kedykoľvek. Voda je však nádherne priezračná len počas troch mesiacov v roku. Potápači majú teda najlepšiu viditeľnosť v júni, septembri a októbri. Potom už kvôli prúdom vody má tmavšie sfarbenie.

 

Plávanie s korytnačkami i delfínmi

Veľa atrakcií sa na Mayotte točí okolo mora a pláží. Tam máte k dispozícii najviac aktivít, kde si môžete vyskúšať plávanie, vodné lyže či windsurfing, alebo si prenajať kajak, ktorým sa preplavíte popri pobreží a preskúmate aj nejakú odľahlejšiu zátoku. Domáci taktiež robia pre dovolenkárov rôzne zážitkové plavby. Keďže sa tam darí rybolovu, môžu si zájsť na more s rybármi, uloviť si niečo a potom si to spolu pripraviť na večeru. No oveľa obľúbenejším zážitkom je plávanie v spoločnosti delfínov alebo vodných korytnačiek. Na lodi vás vezmú do lokalít, kde sa často vyskytujú a vy si môžete zašantiť vo vode spolu s nimi.

 

Túra na vrch Choungui

Keďže Mayotte nie je rozlohou veľmi veľké, poľahky ho spoznáte aj na vlastnú päsť. Na mnoho miest sa dá dostať pomocou skútra alebo si tam urobíte príjemnú vychádzku. Jednou z možností je túra na vrch Choungui. Jeho výška dosahuje len 594 metrov, takže nepotrebujete perfektnú kondíciu alebo veľa predošlých skúseností s horskými túrami. Výlet začína v rovnomennej dedinke, ktorá taktiež stojí za preskúmanie. Potom už na vás čaká približne hodinová cesta na vrchol kopca, z ktorého sa vám naskytne ten najkrajší výhľad na veľkú časť ostrova vrátane úžasného pobrežia. Najmä počas slnečných dní to bude ako pohľad na kúsok raja.

 

Chudobné, ale nádherné Mamoudzou

Hlavným mestom ostrova je Mamoudzou. Jeho najkrajšou častou je prístav a pobrežie, kde sa nachádza pekná zeleň v kombinácii s obľúbenými plážami. Centrum nie je veľké a je v ňom situovaný známy trh, na ktorý chodia radi aj turisti. Súčasťou Mamoudzou sú však aj chudobnejšie štvrte, ktoré dovolenkárom ponúkajú pohľad na skutočnú realitu života v tejto krajine.

 

Zaujímavosti o Mayotte

  • Podľa vekového zloženia obyvateľstva patrí Mayotte k najmladším. Až 40 percent obyvateľov má menej ako 15 rokov.
  • Ostrov je vulkanického pôvodu a podľa vedcov vznikol pred viac ako 8 miliónmi rokov.
  • Ak si chcete pochutnať na tradičných jedlách, vyskúšajte brochettis. Sú to rôzne druhy mäsa pokrájané na malé kúsky, ktoré napichnú na ihlu a grilujú.
  • Letenky na Mayotte patria k tým drahším a nebývajú často v akcii. Cestovatelia však radia, že by ste mali spojiť jeho návštevu s dovolenkou na Madagaskare, vďaka čomu sa vám podarí navštíviť viacero zaujímavých lokalít.
  • Počas dlhej histórii bolo Mayotte niekoľkokrát prepadnuté a vzali ho pod nadvládu silnejšie krajiny. Naposledy sa v 19. storočí ostrov dostal pod patronát Francúzska, ktoré ho pokladá za jednu zo svojich kolónií.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa