Timgad vznikol ako vojenská kolónia, obchodníci ho premenili na alžírsku perlu

2023-12-05 12:00:00 |   |    | 

Do Timgadu v Alžírsku dnes putujú turisti z celého sveta, aby si pozreli toto antické mesto ukazujúce najpodmanivejšiu časť dejín tohto regiónu. O jeho vznik sa zaslúžil cisár Traján, ktorý tam založil vojenskú kolóniu. Časom však na jeho vývin začali mať väčší vplyv obchodníci. Stalo sa z neho dôležité obchodné miesto, vďaka čomu tam plynulo veľa peňazí a tie investovali do jeho rozvoja.



 

Rovnosť obyvateľov zabezpečovali identické domy

Dnes už zostali z Timgadu iba ruiny. Napriek tomu sa aj z nich dalo výborne vyčítať, ako bolo v minulosti mesto rozložené, čo historikom veľa napovedalo aj o jeho fungovaní. Založené bolo okolo 1. storočia pôvodne ako vojenská kolónia, Traján chcel jej prostredníctvom Afričanov motivovať na vstup do armády. Keď sa totiž otec či syn zapísali do légie a boli ochotní slúžiť cisárovi, ako odmenu dostali na 25 rokov bývanie v Timgade pre celú rodinu. To platilo aj v prípade ich úmrtia počas bojov. Preto mali viacerí domáci o takúto prácu záujem a vďaka tomu sa začalo rozrastať aj mesto. Zaujímavosťou bolo rozloženie jednotlivých obydlí. Tie totiž stavali podľa úplne rovnakého vzorca, aby mali všetci identické domy na štvorcovom pôdoryse. Takýmto spôsobom chceli zachovať rovnosť medzi obyvateľmi.

 

Precízne zachovávanie architektonickej schémy

Najväčší rozmach mesta nastal v 2. storočí, keď tam tiež pribudol najväčší počet nových domov. Napriek ich obrovskému počtu si naďalej dávali záležať na tom, aby zachovali pôvodný nápad s presnou schémou. Aj v tých časoch šlo o unikát, ktorý dokazoval precíznosť vtedajších architektov. Úplne prvá osada, z ktorej neskôr vznikol Timgad, mala rozlohu 355 metrov štvorcových. Jej rozmach ustal v období vlády cisára Septimia Severa na prelome 2. a 3. storočia a v archeologickom parku uvidíte najviac stavieb práve z tejto éry. V súčasnosti sa podarilo uchovať najmä väčšie stavby ako amfiteáter či vstupnú bránu. Z domov zostali najmä základy, ktoré sú však perfektným dôkazom tohto architektonického skvostu.

 

Multikulturalizmus v dávnej minulosti

Timgad bol v dávnej minulosti prototypom moderného kozmopolitného mesta. Zo začiatku v ňom bývali len africkí vojaci s rodinami, neskôr tam už prichádzali aj žoldnieri z iných kútov ríše. Vďaka tomu sa čoskoro stal multikulturálnou metropolou, kde vedľa seba dokázali fungovať ľudia rôznych národností. Všetkých spájal veľmi podobný osud a to ich stmelilo napriek úplne iným povahám a zvyklostiam, ktoré si doniesli z iných regiónov. V jednom čase tu tak napríklad dokázali naraz fungovať Berberi, Rimania i kresťania.

 

Objavili ho po dvanástich storočiach

Prvé veľké pustošenie v Timgade nastalo v 5. storočí, kedy sa však ešte mesto dokázalo po útoku vojsk spamätať. Potom však prišli nájazdy Arabov a tie už boli úspešné. Timgad pred koncom 7. storočia opustili poslední obyvatelia a dlhé obdobie zostalo nepovšimnuté. Postupne ho pokryli nánosy pôdy, ktoré opätovne objavili až v 19. storočí. Postarala sa o to výprava pod vedením francúzskeho archeológa, ktorá potom realizovala aj prvé archeologické a renovačné práce. Alžírske nálezisko je dnes vysoko cenené najmä kvôli skúmaniu rímskej civilizácie. Uvidíte tam teda veľký amfiteáter, aj pozostatky štrnástick pôvodných kúpeľov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa