Argentína v zvodnom rytme tanga

2013-04-05 12:15:00 |   |    | 

ARGENTÍNA - Tak ako Taliansko nie je Talianskom bez špagiet alebo Čína bez slávneho Čínskeho múru, tak ani Argentína nemôže byť bez tanga. Vášnivého tanca, ktorý si podmaní každého, kto sa ním nechá uniesť. Prednedávnom sa tango dokonca dostalo na Zoznam svetového nehmotného dedičstva Unesco, hoci synonymom Argentíny je hneď po futbale, steakoch a najnovšie aj pápežovi, už dlhé roky.



Správny argentínsky kokteil

Korene zmyselného juhoamerického tanca siahajú do konca 19. storočia, kedy sa v ústí rieky Río de la Plata, ktorá spája a zároveň oddeľuje Argentínu od Uruguaja, začali prelínať tradície a zvyky rôznych kultúr. V okolí dnešného Buenos Aires sa totiž stretli zástupcovia Európy, Afriky a samozrejme aj Južnej Ameriky. A tak to, čo dnes poznáme ako čisto argentínsky vynález, má v skutočnosti veľa z európského valčíka, afrických rytmov či kubánskej habanery.

„Tango je ako smútok, ktorý sa tancuje“, povedal raz Enrique Santos Discépolo, jeden zo slávnych textárov tanga. Presne o tom sa v jeho piesňach spieva: o nešťastných láskach, momentoch odlúčenia, o sklamaní a zrade. Hoci, to by neboli Argentínčania, ak by aj do smutného tanga nepridali trochu juhoamerickej iskry. A tak existuje obrovské množstvo humoristických a veselých textov tanga, ktoré sa však do uší turistov dostanú len zriedkavo.

 

Kam na tango?

Kto si chce vychutnať pohľad na to ozajstné podmanivé tango, nemal by obísť Buenos Aires. A ten, kto navštívi hlavné mesto Argentíny, nemal by vynechať večer v spoločnosti tanečníkov tanga. Hoci sa hovorí, že každý, kto má v žilách aspoň trošku argentínskej krvi, tango tancuje, nie je to celkom pravda. Tak ako neplatí, že tango sa tancuje hocikde a hocikedy. Tanečnú šou má turista síce možnosť navštíviť nozaj kedykoľvek a v Buenos Aires ich je neúrekom, ale pokiaľ má chuť na ozajstnejšie, autentickejšie tango, mal by počkať do nedele.

Vtedy sa väčšina námestí premení na tanečné parkety, ktoré obsadia tanečníci z davu. Niekde hrá živá kapela, inde znie hudba z rádia, ktosi sa občas pomýli, iný urobí otočku naviac, no nikomu to nevadí. Všetci tancujú srdcom a o to v tangu ide.

 

Ulička tanga

Hlboký pohľad spod klobúka, decentne upravené fúzy a vyleštené mokasíny. Hádam niet ženy, čo sa za ním neotočí. Mužov zatiaľ láka ona: rozparok tesne na hranici slušnosti, vysoké podpätky a ladné pohyby labute. Ulicou sa nesú tóny harmoniky a všade blýskajú fotoaparáty. To sme sa už preniesli do jedného z najnavštevovanejších miest Buenos Aires, do uličky El Caminito. Za svoju existenciu vraj vďačí prvým talianskym prisťahovalcom v Argentíne a za svoje meno piesni tanga, El caminito. Možno aj preto sa premenilo na miesto, kde aspoň jeden tanečný pár vášnivého tanga vidno vždy. Lebo odísť z Buenos Aires bez fotky v tango objatí by bola škoda.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa