Mexická Tequila – mesto, ktoré dalo svetu jeden z najlepších alkoholických nápojov

2023-10-07 00:00:00 |   |    | 

Mexiko je vo svete známe ako rodisko tequily. Tento legendárny alkoholický nápoj začali v jeho komerčnej podobe vyrábať pri meste Tequila v provincii Jalisco. V súčasnosti sa aj vďaka tomu stalo obľúbenou turistickou destináciou. Dovolenkári tam prichádzajú nielen kvôli návšteve známeho liehovaru, ale vyhľadávajú aj zaujímavé historické pamiatky.



 

Pohostili ňou Španielov, odvtedy ju milujú na celom svete

Za tequilu sa môžeme poďakovať Aztékom. Tí ju vynašli medzi rokmi 250 až 300, keď si na jeden z ceremoniálov vyrábali fermentovaný džús z agáve. Chceli tak urobiť napodobeninu vína. Odvtedy ju používali pri rôznych rituáloch, najmä pri bohoslužbách zasvätených bohyni Maguey a jej manželovi Patecatlovi. Do sveta sa tequila dostala vďaka Španielom. Keď prišli na juhoamerický kontinent, tak ich Aztékovia chceli pohostiť niečím špeciálnym. Preto im spolu s jedlom servírovali aj nápoj, ktorý používali len pri týchto špeciálnych príležitostiach.

Neskôr tam spustili obchodnú cestu, ktorá prechádzala z Manily do Mexika. Vtedy v oblasti súčasného mesta Tequila otvorili prvý liehovar, ktorý funguje až dodnes a pokladá sa za oficiálny domov tohto alkoholického nápoja. Receptúru na jej prípravu však museli oproti tej pôvodnej trochu upraviť, aby bola vhodná aj na obchodovanie. V súčasnosti sa vyrába niekoľko druhov z rôznych typov agáve. Najcennejšia tequila je tá, ktorá sa produkuje z modrej odrody.

Fabriku prevádzkovala rodina Cuervo, ktorá chcela od roku 1758 tequilu ešte viac spopularizovať vo svete a začala ju vyrábať komerčne vo veľkých dávkach. Neskôr sa stala súčasťou obľúbených miešaných nápojov margarita a tequila sunrise, vďaka čomu sa ešte viac zvýšila jej produkcia. V súčasnosti sa v meste nachádza niekoľko liehovarov. Niektoré sa venujú menšej výrobe s dôrazom na kvalitu. Viaceré z nich ponúkajú aj prehliadku výrobných priestorov.

 

Farmy na pestovanie agáve

Prehliadky liehovarov tvoria len časť atrakcií spojených s tequila turizmom. Domáci obyvatelia zašli aj ďalej, pretože návštevníkom chceli ukázať celý proces výroby ich obľúbeného nápoja. Takže okrem samotnej produkcie sa môžete pozrieť aj na farmy, kde pestujú modré agáve. Tomuto druhu kaktusov sa darí v suchších podmienkach a navyše v okolí mesta Tequila má pôda špecifické zloženie, ktoré dodáva alkoholu lahodnejšiu chuť. Viaceré farmy sú bežne prístupné pre turistov. Počas prehliadok sa prejdete po plantážach a zároveň si na vlastnej koži môžete vyskúšať, ako sa tieto rastliny sadia a tiež ako sa o ne treba starať.

 

Čarovné mesto

Tak ako vo svete označuje najvýznamnejšie miesta a pamiatky zaradenie na zoznam UNESCO, v Mexiko majú vlastný systém určovania jedinečných lokalít. Nazývajú ich „čarovné miesta“ a aktuálne je ich 132, pričom ich počet sa pravidelne mení. Medzi nimi sa nachádza aj mesto Tequila. Na zoznam bolo priradené nielen kvôli histórii výroby tohto alkoholického nápoja, ale tiež preto, že sa jeho okolí nachádza nádherná príroda s horami, jazerami a najmä množstvom zachovaných stavieb v tradičnej mexickej architektúre. Stačí zájsť do historického centra, aby ste sa aj týmto spôsobom dozvedeli niečo viac o dejinách tejto krajiny.

 

Jose Cuervo expres

Najznámejšia tequila vo svete sa nazýva Jose Cuervo. Pomenovaná je podľa rodu, ktorý založil prvý liehovar v Tequile, a funguje až dodnes. Vo veľkej miere sa postarali aj o rozvoj tohto regiónu. Po nich je pomenovaný aj špeciálny expres, ktorý vás prevedie údolím Tequila. Počas štvorhodinovej jazdy vlakom si môžete pozrieť nádhernú prírodu tohto regiónu a v rámci programu budete mať aj niekoľko zastávok, ktoré sú umiestnené najmä pri pekných vyhliadkach.

 

 

Guachimontones

V údolí Tequila sa nachádza aj vzácne archeologické nálezisko. Podľa historikov mohlo byť postavené v období medzi 5. a 9. storočím a pozostáva z niekoľkých kruhových stavieb, o ktorých pravom význame sa dodnes vedú vášnivé diskusie. V súčasnosti sa využívajú aj ako vyhliadkové body, z ktorých môžete obdivovať prírodu v okolí. Pri nich je postavené múzeum, kde vystavujú viaceré predmety, ktoré sa našli v nálezisku a jeho okolí.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa